Zaklada Prsten dodijelila 21 stipendiju

Zaklada Prsten dodijelila je više od 400 stipendija studentima i učenicima, za što su članovi i prijatelji Udruge Prsten osigurali više od tri i pol milijuna kuna.

Zaklada Prsten dodijelila je 21 stipendiju studentima Hrvatima u BiH i Hrvatima iz BiH koji žive u Republici Hrvatskoj, a tim povodom u Središnjem uredu Udruge Prsten u Zagrebu 3. prosinca 2021. održano je svečano uručenje ugovora o stipendiranju.

Ugovore je novim stipendistima uručio predsjednik Upravnog odbora Zaklade Marko Pipunić, a čestitali su im upravitelj Zaklade Ivo Grgić i predsjednik Udruge Pavo Zubak u nazočnosti članova Predsjedništva Prstena.

 

Stipendije po 1000 kuna mjesečno

Stipendisti Zaklade Prsten u ovoj akademskoj godini studenti su iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a tijekom ove akademske godine Zaklada Prsten stipendirat će ih s po 1000 kuna mjesečno.

”Stipendija nije samo novac, ona je mnogo više od toga, pokazatelj da vrijedite i da ste bolji od drugih, zbog čega ste među odabranima. Vi ste pokazali da svojim rezultatima i ocjenama zaslužujete ovu skromu potporu. To vam neće pomoći da završite studij, ali će vam olakšati studiranje,“ poručio je stipendistima Pipunić, izrazivši nadu da će im ova stipendija biti poticaj da jednog dana i sami pomognu potrebitima te još više osnaže osjećaj pripadnosti Bosni i Hercegovine.

 

”Biti upravitelj Zaklade najljepše je što možete raditi u Prstenu,“ kazao je Grgić te dodao kako je to i težak posao, posebno kad morate odlučiti kome dati stipendiju, a kome ne. ”Više je potrebitih nego što je sredstava na raspolaganju. Pokušavamo biti i pravični i pravedni, a dio naših pravnih članova pokazao je posebno veliko srce kad su odlučili donirati sredstva za dodatne stipendije. ”Udruga Prsten pokazala je da ne postoji radi sebe, a nadamo se da vi nećete to zaboraviti,“ poručio im je Grgić.

 

Čelnici Zaklade čestitali su novim stipendistima, u čije je ime zahvalila stipendistica Valentina Banović.

”Prije svega želim zahvaliti na potpori koju nam pružate, a koja ne uključuje samo onu financijsku. Studentski dani sami po sebi izazovni su, što stariji studenti već znaju, a novi će tek otkriti, stoga nam je vaša potpora od velike važnosti,“ rekla je Valentina, izrazivši nadu da će opravdati dodijeljene im stipendije i ukazano povjerenje.
”Zahvaljujem također u ime svih studenata svima koji doniraju svoja sredstva kako bismo mi mogli studirati. Velika je to pomoć nama, a i našim roditeljima“, zaključila je, poručivši svim studentima: ”Nikad nemojte uzeti studij kao obvezu, već kao priliku da prodrete u prekrasan svijet znanja!”

Jedanaest stipendija financira Zaklada, a deset pravne osobe

Upravni odbor Zaklade raspisao je natječaj za dodjelu stipendija studentima Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj za akademsku 2021./2022. godinu.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 4. do 31. listopada 2021., prijavilo se 52 kandidata. Nakon razmatranja svih potpunih i pravodobnih prijava, uvida u dokumentaciju i provjere koji su studenti ispunili uvjete natječaja, odnosno mjerila za odabir stipendista, donesena je odluka o dodjeli jedanaest stipendija.

 

Među odabranima su Marija Zlatić iz Tešnja, Matea Penavić i Anda Marijanović te Josipa Bošnjak iz Mostara, Ivan Mucić i Kristijan Brkić iz Splita, Nikolina Mostarac iz Žepča, Matea Oršolić iz Tolise, Valentina Banović iz Slavonskog Broda, Ivana Jezidžić iz Livna i Tomislav Barbarić iz Nove Bile.

Naknadno se javilo devet pravnih osoba, među kojima su: Odvjetničko društvo Miličević i Šupuković, Forum mladih Udruge Prsten – Osijek, Braovac i partneri, AMB Gradnja, Glovia, TraffiCon, Simplex., SKILLED LABOR, Prometnice Zagreb., a koje su izrazile volju, želju i namjeru putem Zaklade Prsten financirati dodatnih deset stipendija, koje su dobili Emili Ibrulj iz Ljubuškog, Viktorija Tomašević iz Orašja, Ivan Dunđer iz Zenice, Ana Puljić, Nikolina Oršolić te Blaž Stipić iz Nove Bile, Anđa Stipić, Andrija Brajko i Lucija Križan iz Livna te Mario Gazibarić iz Travnika.

 

Postanite zakladnici Zaklade Prsten

Jedan od ciljeva Udruge Hrvata BiH Prsten jest poticanje obrazovanja mladih pa je 2007. godine osnovana Zaklada Prsten, a u svrhu prikupljanja sredstava za Zakladu Udruga je organizirala osam humanitarnih koncerata. Tradicionalni humanitarni koncert Zaklade Prsten i ove je godine odgođen zbog aktualne pandemije, no unatoč tome osigurano je više stipendija nego prethodnih godina.

Do sada je Zaklada Prsten dodijelila više od 400 stipendija studentima i učenicima, za što su članovi i prijatelji Udruge Prsten osigurali više od tri i pol milijuna kuna, a i nadalje je svaka donacija dobrodošla.

 

Zahvaljujemo svima koji su pomagali i pomažu da se ova hvalevrijedna aktivnost Udruge Prsten nastavi i ubuduće te pozivamo sve članove i potencijalne donatore da postanu zakladnici Zaklade Prsten.

 

Marija Trogrlić