Večer bosanskih pita

Tradicionalna Večer bosanskih pita u organizaciji Prstenova Ogranka Sveta Nedelja održana je 2. lipnja 2022. u prostorijama svetonedeljske Turističke zajednice. Okupili su se brojni članovi i prijatelji Prstena, a večer pita polako prerasta u festival pita…


Predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka pozdravio je sve nazočne, zahvalio Turističkoj zajednici Svete Nedelje na domaćinstvu i gradonačelniku Dariju Zurovcu na suradnji te predsjedniku Udruge Pavi Zubaku na potpori događanja koja organiziraju u svetonedeljskom ogranku Prstena. Posebno je zahvalio svim vrijednim prstenovkama koje su pripremile razne vrste pita.

”Zašto Večer bosanskih pita? Jedan od ciljeva Udruge Prsten jest i očuvanje tradicije pa je ovo naš mali doprinos tome. To je naša tradicija koju smo donijeli iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i živimo je i danas,“ pojasnio je Ćorluka.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Udruge Prsten Pavo Zubak, koji je također zahvalio svima koji na ovakav način sudjeluju u promociji Prstena i Bosne i Hercegovine, a posebno je pohvalio uvijek aktivan i angažiran Ogranak Sveta Nedelja.

”Kad govorimo o pitama, one za sve nas imaju i jednu emotivnu dimenziju, bude naša sjećanja i posebne osjećaje jer su ih uvijek radile naše bake pa naše mame, naše supruge, a i naše nevjeste, no nitko mi još nije uspio objasniti je li pita jelo ili je kolač, ali svejedno ih volim,“ kazao je Zubak, podsjetivši kako je nekad umijeće spravljanja pita bilo jamstvo zrelosti za sklapanje braka jer ”cura koja zna ukuvat pitu može se udat’!“

 

Kako i priliči ležernom druženju i veselom ozračju, u šaljivom tonu svoje obraćanje započeo je i svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec, koji je na temu je li pita kolač ili jelo rekao da je pita prije svega gušt.

”Meni je djed govorio da se ne mogu ženiti dok ne naučim cijepati drva i klepati kosu. Cijepati drva sam naučio, a umjesto kose i flakserica može proći,“ kazao je, zaključivši kako svako vrijeme nosi svoje.

 

”Ovo je lijepa i dobra tradicija, nemojte da izumre, običaje treba njegovati,“ poručio je Zurovec, čestitajući prstenovkama i prstenovcima na svemu što čine u očuvanju tradicije i običaja krajeva iz kojih potječu, posebno Pavi Ćorluki ”koji je uvijek prisutan i dostupan“.

 

Ove se godine moglo kušati više od 50 vrsta pita i bureka različitih nadjeva iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine – derventska krompiruša, posavska sirnica, ramska zeljanica, žepačka jajuša, livanjski šareni burek, a nudio se i sjeckani te obični burek iz raznih krajeva pa čak i iranska mesna pita.

Bilo je i zanimljivih naziva kao što su prazna pita, učkur pita, furdenjača, kupusnjača, žegaruša, svađuša i pomiruša te čuvena tikvenjača i više vrsta slatkih pita od jabuka i višanja, a svojim delicijama i narodnim nošnjama ove su se godine predstavili gosti iz Bihaća.

Uz degustaciju raznih pita i neizostavnu bosansku rakiju, serviranu na stolovima urešenim tradicionalnim bihaćkim peškirima, mogla se razgledati i prigodna izložba radova Tetovaže na platnu nastalih na radionici Kluba žena s ciljem očuvanja tradicije tetoviranja mladih djevojaka u vrijeme osmanske vladavine na području BiH.

 

Ugođaj je upotpunio i nastup operne pjevačice Aleksandre Ćorluka, inspicijentice u Hrvatskom narodnom kazalištu, u pratnji profesora Darka Mladića, koji su sevdalinkama uz zvuke harmonike ovom događaju dali dodanu vrijednost, a i svetonedeljsko nebo bilo nam je naklonjeno te večeri zbog koje je vrijedilo doći čak i iz Rijeke.

Bilo je lijepo vidjeti zajedno sve generacije bosanskohercegovačkih Hrvata koji su svoje mjesto pod suncem našli diljem Lijepe Naše, ponajprije u svetonedeljskom kraju nadomak Zagreba, ne zaboravljajući pritom svoje podrijetlo i svoje korijene koje njeguju i ovakvim događanjima, na kojima su zajedno djedovi i bake sa svojim unucima.