Večer bosanskih pita uz najveći odaziv i najbolju ponudu

Tradicionalno godišnje događanje pruža priliku za očuvanje i promidžbu autohtonih delicija iz BiH kao dio bogate hrvatske gastronomske baštine


U organizaciji Prstenova Ogranka Sveta Nedelja i Kluba žena Udruge Prsten, 23. svibnja 2024. u Gornjem Stupniku održana je Večer bosanskih pita koja je odazivom i ponudom nadmašila sve dosadašnje.

Promicanjem snažnog zajedništva i povezanosti među Hrvatima u RH i BiH kroz valorizaciju naše kulturne baštine i identiteta, Udruga Prsten odavno je prerasla svoje okvire, kao i ova manifestacija, koja se prvi put održala izvan matičnog ogranka.

Svima je na odazivu i brojnim pitama u ime organizatora zahvalio predsjednik svetonedeljskog ogranka Pavo Ćorluka, koji je rekao kako je to događanje nadišlo sva očekivanja, nadraslo i Ogranak i preraslo u nešto puno više od jedne zajedničke večeri, a ovu je posvetio svim Ružama i Ružicama, među kojima je i njegova supruga.

U ime domaćina sve je pozdravio načelnik Općine Gornji Stupnik Bruno Perković. Istaknuo je da na tom području žive brojni Hrvati iz BiH koji pridonose razvoju zajednice te se pohvalio da je bosanski zet, a kako i priliči zetu, pohvalio je pite svoje punice. Izrazio je zadovoljstvo što je Večer bosanskih pita prvi put organizirana u prostorijama gornjostupničke Općine te pozvao sve da se i dogodine okupe na istome mjestu.

Uz njih, na Večeri bosanskih pita bili su i predsjednik Udruge Prsten Vjekoslav Bratić, dopredsjednici Gordana Jelavić, Ana Babić i Draženko Mamić, predsjednik Podružnice Primorsko-goranske županije Emil Ćosić, predsjednik i dopredsjednik Ogranka Novi Zagreb Ivan Marčeta i Ivo Bulaja, predsjednica Kluba žena Ivana Milas, upravitelj Zaklade Ivo Grgić te brojne članice i članovi Udruge. Članice Udruge za očuvanje hrvatske kulturne baštine “Kragulj” bile su gošće večeri sa svojim delicijama, zlevankom i greblicom.

Posebno je lijepo bilo vidjeti zajedno sve generacije – od onih najmlađih u naručju roditelja, tinejdžera i najbrojnije srednje generacije do najstarijih koje nije spriječilo ni to što se kreću uz pomoć štapa.

Uz brojne pite iz različitih krajeva BiH, ali i kraja u kojem se okupljamo, ove su godine na “slatkom stolu“ bile i razne voćne pite, baklave, urmašice i druge slastice.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, brojni okupljeni članovi i prijatelji Prstena imali su priliku vidjeti i kako radi tkalački stan, nekadašnji neizostavan alat za proizvodnju tekstila koje je imalo gotovo svako domaćinstvo, a predstavio ga je prof. Željko Knežević, koji je uposlio i prstenovke kako bi prezentirao razne načine nekadašnjeg tkanja.

Žene su se često okupljale kako bi zajednički tkale i razmjenjivale tehnike i ideje. Ulogu tkalačkog stana danas su zamijenili moderni strojevi, ali ne i velik značaj koji on predstavlja kao dio naše tradicije i kulturne baštine, istaknula je voditeljica Petra Jozipović, koja je pozvala sve zainteresirane da se nakon pita okušaju i u tkanju.

Kako i dolikuje ovakvom događanju, Večer bosanskih pita počela je i završila uz pjesmu, a prstenovac Ivan Jelić i ovaj je put razgalio mnoga srca i raspjevao sve okupljene. Tijekom večeri zasvirala je i harmonika i spontano se zapjevalo pa i zaigralo, a zainteresirani su mogli nabaviti knjige dječjih pisaca Bosanske Posavine, kao i knjigu prstenovke Ružice Sarić-Šušnjara Niti duše posavske.