Uspješno provedene sve planirane i najavljene nove aktivnosti u Prstenu

Zadnja sjednica proširenog Upravnog odbora prije ljetne stanke održana je 4. lipnja 2024. u prostorijama tvrtke Zubak Grupe u Sesvetama, a na njoj su, uz osvrt na uspješno provedene, najavljene i brojne nove aktivnosti za jesen


Predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić pozdravio je nazočne, a posebno inicijatore osnivanja podružnice Vukovarsko-srijemske županije i ogranka Ivanić-Grad. Najavio je najznačajnije aktivnosti Udruge za iduće razdoblje, među kojima su Humanitarni koncert za Zakladu Prsten 13. listopada u Rijeci, Izvještajna skupština planirana za 9. studenog i Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten, 6. prosinca u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Nakon uvodnog obraćanja uslijedila su izvješća predstavnika podružnica i ogranaka te klubova o provedenim i planiranim aktivnostima između dviju sjednica.

U ime Podružnice Osječko-baranjske županije izvijestio je Ivan Dominković te naveo da su članice Kluba žena posjetile Bijelo Brdo kod Dervente. S Forumom mladih planiraju reviju narodnih nošnji i nastavljaju promicati tradiciju, kao i provoditi projektne aktivnosti pod nazivom Žena kao pokretač razvoja lokalne zajednice. Redovito vikendom i planinare, što najavljuje i osječki Klub poduzetnika, a u organizaciji Ogranka Đakovo planirano je druženje na otvorenom zamišljeno kao susret svih generacija Prstena.

Podružnica Primorsko-goranske županije preselila je u novi gradski prostor na riječkom Korzu, a službeno otvorenje prostorija najavio je predsjednik Podružnice Emil Ćosić. Ujedno je izvijestio o pripremama za ovogodišnji Humanitarni koncert Prsten za budućnost, 13. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Naši su Varaždinci još jednom pokazali svoju plemenitost na djelu sudjelovanjem u volonterskoj akciji pomoći svojem članu koji se našao u teškoj situaciji, o čemu je izvijestio Mario Paurević. I nadalje se u Podružnici Varaždinske županije redovito druže subotom na malonogometnim susretima, a svi su pozvani na tradicionalni Piknik na Haliću u nedjelju, 7. srpnja, od 13 sati.

Predsjednik Podružnice Brodsko-posavske županije Robert Kuduz izvijestio je o iznimno uspješnoj Donacijskoj večeri, kojoj se odazvalo više od 400 sudionika. Cilj je bio prikupiti oko pet tisuća eura, no taj su iznos čak dvostruko premašili i prikupili oko deset tisuća eura, koje će uplatiti na račun Zaklade Prsten. Svi nazočni pozdravili su to velikim pljeskom, a posebno upravitelj Zaklade Ivo Grgić. Usto, na večeri je Prstenu pristupilo 30-ak novih članova, a na ovoj sjednici sveukupno je u članstvo Udruge primljeno 47 osoba, od kojih je jedna pravna.

O Osnivačkoj skupštini Podružnice Karlovačke županije izvijestio je tajnik Krešimir Smokrović te najavio da i oni planiraju organizirati promociju knjige Niti duše posavske, a zainteresirani su i za Večer bosanskih pita, tradicionalno događanje Ogranka Sveta Nedelja.

O dosad najuspješnijoj Večeri bosanskih pita, na kojoj se moglo kušati čak 50 vrsta slanih i slatkih delicija, govorio je predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka. Zahvalio je Klubu žena i svima koji su pomogli u organizaciji, kao i svima koji su se odazvali, a tom je prigodom predstavljen i tkalački stan, kao dio tradicije naših starih. Najavio je posjet gradišćanskim Hrvatima u Austriji i Mađarskoj koji također organizira u suradnji s Klubom žena te Forumom mladih i Ogrankom Novi Zagreb, a planiran je za prvi vikend u listopadu.

O tim i drugim aktivnostima Kluba žena izvijestila je predsjednica Ivana Milas te najavila sastanak i druženje članica povodom 13. obljetnice Kluba, planiran za 11. lipnja u Središnjem uredu Udruge, uz predavanje prstenovke Susanne Pauli i nastup Ivana Jelića.

Predsjednik Foruma mladih Robert Čolić izvijestio je o završnim aktivnostima vezanim uz Humanitarnu akciju Mladi mladima, najuspješniju dosad kojom je prikupljeno gotovo 12 i pol tisuća eura i raspodijeljeno po domovima za djecu u Varešu i Novom Travniku te Jajcu, što su još jednom s oduševljenjem pozdravili svi nazočni. Najavio je predavanje Demistifikacija istinske solidarnosti koje će održati dr. sc. Andrej Grubišić, priznati konzultant i stručnjak u području financija, u Središnjem uredu Udruge 17. lipnja u 18 sati. Riječima “Što Prsten sastavi, to nitko ne rastavi!“ Čolić je čestitao svojoj zamjenici Ivoni Pranjić i forumašu Danijelu Majstoroviću na vjenčanju, na što su se nazočni prisjetili i drugih koji su svoje životne partnere pronašli u krugu Prstena, s prijedlogom da se osnuje i klub Prstenovih parova.

Stipe Ćorluka govorio je o budućnosti Prstena, nazvavši taj projekt “Prsten 20“, te najavio održavanje tribine u rujnu na temu aktivnijeg angažiranja mlađeg članstva uz potporu utemeljitelja i iskusnih članova Udruge.

Vezano uz jubilarnu 20. obljetnicu Prstena, dopredsjednica Udruge Gordana Jelavić najavila je tiskanje monografije te pozvala sve na suradnju i pomoć u pripremi tog zahtjevnog projekta. Tim povodom pripremit će se i posebno izdanje časopisa Prsten, a jubilej će se obilježavati različitim aktivnostima tijekom cijele godine, istaknula je Jelavić.

Anto Novaković ponovno je izvijestio o mogućnosti apliciranja projekata za sufinanciranje sredstvima iz EU-ovih fondova. Prva faza istraživanja je završena, a za konzultanta je predložen Boris Matić. Slijede pripremne aktivnosti i prikupljanje potrebne dokumentacije, a potom i prijava projekta, koju očekuje najesen. Napravio je i bazu članova koji znaju nešto više o tome i mogu pomoći kako bismo u budućnosti mogli i samostalno provoditi cijeli proces.

Ivan Miloloža predložio je na kraju sjednice da Prsten zajedno s Livanjskom zajednicom bude pokrovitelj spomenika časnoj sestri Bogoljubi Jazvo, Livanjki i suradnici bl. kardinala Alojzija Stepinca koja je zajedno s drugim osobljem bolnice Sestara milosrdnica spasila živote mnogih Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen, kao i prijam novih članova, a potom je uslijedilo druženje uz domjenak.