Upravni odbor o provedenim i planiranim aktivnostima Udruge

Sjednica proširenog Upravnog odbora održana je 9. svibnja 2023. u prostorijama tvrtke Zubak Grupa u Sesvetama, a nazočne članove pozdravio je predsjednik Udruge Prsten Pavo Zubak.


Financijska izvješća Udruge i Zaklade jednoglasno su prihvaćena te su najavljene aktivnosti Udruge među kojima je Izborna skupština, 14. listopada u prostorijama tvrtke M-San u Buzinu, te Svečana večer Prstena 1. prosinca u Hotelu Sheraton u Zagrebu.

Čelnici podružnica, ogranaka i klubova govorili su o aktivnostima koje su proveli od zadnje sjednice, kao i onima koje planiraju realizirati. U ime Podružnice Osijek obratio se počasni predsjednik Udruge Marko Pipunić, kazavši kako su i u proteklom razdoblju bili aktivni u klubovima poduzetnika i žena te Forumu mladih, te pozvao sve da im se pridruže u Đakovu 12. svibnja na druženju u prirodi.

Poziv na druženje uputio je i predsjednik Ogranka Sveta Nedelja Pavo Ćorluka, a povod je Večer bosanskih pita koja se već tradicionalno održava jednom godišnje u njihovoj organizaciji u suradnji s Klubom žena, i ove godine u prostorijama Turističke zajednice Sveta Nedelja, 18. svibnja u19 sati. Članovi svetonedeljskog ogranka zajedno s lokalnim Planinarskim društvom posjetili su u travnju Livno i Livanjsko polje te planinarili na Cincar planini.

Predsjednik Podružnice Primorsko-goranske županije Krunoslav Kapetanović istaknuo je izvrsno predavanje koje je u organizaciji mladih prstenovaca na Medicinskom fakultetu održao prof. Dragan Primorac. U suradnji s Gradom Rijekom traže novi prostor za Podružnicu, dogovorili su i predstavljanje Prstena na riječkom korzu od 11. do 18. listopada, a Izbornu skupštinu planiraju provesti početkom iduće godine.

Podružnica Varaždin i dalje okuplja svoje članove svake subote na malom nogometu i druženju, a 12. svibnja planiraju održati Izbornu skupštinu, no tkogod bio izabran u vodstvo Podružnice nastavljaju se provoditi tradicionalne aktivnosti poput Piknika na Haliću, 9. srpnja.

I brodsko-posavska Podružnica najavljuje Izbornu skupštinu potkraj svibnja, rade reviziju članstva i poduzimaju aktivnosti za pomlađivanje Podružnice, a u proteklom su razdoblju proveli humanitarnu akciju i pomogli časnim sestrama u Derventi koje se brinu o starijim i nemoćnim te organizirali promociju Enciklopedijskog rječnika Bosanske Posavine.

O Zakladi Prsten izvijestio je upravitelj Ivo Grgić. Istaknuo je stabilnu financijsku situaciju za ovu akademsku godinu, ali i potrebu iznalaženja stabilnijeg načina financiranja. Upravni odbor Zaklade povećao je iznos mjesečne  stipendije sa 150 na 200 eura od sljedeće akademske godine i broj stipendista na 25. Potrebno je također intenzivirati suradnju sa sestrinskom udrugom u BiH u tom pogledu, jer više od polovine stipendija ide studentima u BiH. Pozvao je sve na Humanitarni koncert koji će se održati 10. srpnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

O pripremi koncerta izvijestila je dopredsjednica Udruge Gordana Jelavić. Najavila je eminentne izvođače i predložila da cijena ulaznice bude 30 eura, uz otvorenu mogućnost donacija, a s ciljem da se popuni svih 600 mjesta u HNK. O koncertu će još biti riječi na sjednici Predsjedništva, a svi su pozvani da i na ovakav način podrže rad Zaklade Prsten.

Predsjednik Kluba poduzetnika Draženko Mamić osvrnuo se na nedavno održani radni ručak, na kojem su uz članove Kluba sudjelovali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Spomenuo je i da je ugovorena HPB kartica, uz 1 % povrata Udruzi od ostvarenog prometa i bez dodatnih troškova, te da je prihvaćena ponuda Croatia poliklinike za sistematske preglede za sve zainteresirane, a ugovor je potpisan na godinu dana. Najavio je i Prstenov poslovni forum, za koji će se odrediti tema, a predviđen je za kraj rujna ili početak listopada.

Aktivnosti Kluba žena predstavila je predsjednica Kluba Ivana Milas. Izrazila je zadovoljstvo provedenim aktivnostima, među kojima je zanimljivo predavanje o korizmi održano u suradnji s Hrvatskom Paneuropskom unijom, zajednički odlazak na predstavu Bosanci o Bosancima te dvodnevni posjet članica Kluba žena iz Zagreba, Rijeke i Osijeka Parlamentu EU-a u Bruxellesu. Najavila je i daljnji angažman, u planiranim aktivnostima Kluba žena  i u potpori aktivnostima na razini Udruge.

Predsjednik Foruma mladih Robert Čolić posebno se osvrnuo na uspješnu treću po redu organizaciju kviza pod nazivom “Upoznaj BiH da bi je još više volio“, na kojem su sudjelovali i članovi Kluba bosanskih studenata, s kojim Forum mladih nastoji ojačati suradnju u tekućoj godini. Uspješno su proveli i tradicionalnu Humanitarnu akciju Mladi mladima, kojom su darivali djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Varešu i Sarajevu, a sudjelovali su i u aktivnostima drugih tijela Udruge. Čolić je ujedno najzaslužniji za izradu odnosno redizajn web-stranice, koja je uspješno profunkcionirala te je u prva tri tjedna zabilježeno oko 4000 pregleda stranice, što je više nego obećavajuće. Preduvjet za to je punjenje novim sadržajima i vijestima iz Prstena pa su pozvani svi na aktivniji angažman u tom pogledu.

Klub stipendista organizirao je predavanja stipendista Zaklade na temu dentalne medicine te su najavili seriju predavanja putem Zoom platforme, ponajprije namijenjene mladima i stipendistima, kao i radionicu pisanja životopisa i motivacijskog pisma.

Bilo je riječi i o korištenju Jenz aplikacije, za koju su određeni administratori koji će biti zaduženi za po jednu objavu tjedno. Potrebno je aktivnije korištenje tog kanala interne komunikacije, a oni koji dosad nisu aktivirali aplikaciju pozvani su da to učine kako bi svi zajedno bili bolje povezani i informirani.

Na sjednici su uobičajeno u Prsten primljeni novi članovi, fizičke i pravne osobe,  a jedan od novoprimljenih prof. dr. sc. Dinko Vidović, predstojnik Klinike za traumatologiju zahvalio je na prijmu u Udrugu i izrazio spremnost pomoći, ako je potrebno. Svim novim članovima, koji su jednoglasno primljeni u Prsten, predsjednik Udruge zaželio je dobrodošlicu, a sjednica je završila druženjem uz prigodan domjenak.