U Zagrebu predstavljen projekt Kuća susreta “Marija Zvijezda“ i Europski centar za mir i suradnju u Banjoj Luci

U prepunoj dvorani Hrvatske Paneuropske unije u Zagrebu održana je 13. travnja tribina i predstavljanje projekta Kuća susreta “Marija Zvijezda” i Europski centar za mir i suradnju u Banjoj Luci. Tribinu su organizirali Hrvatska Paneuropska unija, Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar i Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten.


O projektu su govorili banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica i predsjednik Hrvatske Paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić.

Biskup Komarica osvrnuo se na golem doprinos svećenika trapista, predvođenih opatom Franzom Pfannerom, koji su 1869. godine došli iz Njemačke u Banju Luku i pokrenuli njezin duhovni, obrazovni i gospodarski razvoj, a okosnica svega bila je opatija, samostan i crkva “Marija Zvijezda“. “Nakon sedam i pol desetljeća iznimno uspješnog djelovanja uslijedio je uništavajući, protuvjerski, osobito protukatolički i protueuropski uragan.

On je donio sa sobom sumrak i početak kraja ovog jedinstvenog europskog djela u našim krajevima. Na kraju Drugog svjetskog rata, dolaskom komunističke vlasti bivše države, velezaslužnim redovnicima trapistima nacionaliziranjem je oduzeta gotovo cjelokupna njihova vrlo vrijedna nepokretna i pokretna imovina i onemogućen svaki njihov javni rad i djelovanje. Samostan je i službeno zatvoren 2017. godine jer nije bilo dovoljno redovnika u njemu.

Banjolučka biskupija, kojoj su trapisti predali na upravljanje samostan, projektom Kuća susreta ‘Marija Zvijezda’ i Europski centar za mir suradnju želi baštiniti trapističko nasljeđe ovog kraja. Ja sam uvjeren, da će i ovaj Europski centar za pomirenje, mir, interetnički i međureligijski dijalog i suradnju u duhu kršćanskih, europskih vrjednota, njegovanjem kulture dijaloga, susreta i rasprave s ljudima različitih vjerskih i svjetonazorskih uvjerenja i pogleda pridonijeti stvaranju međusobnog povjerenja, osobito među mladima, pripadnicima različitih naroda u ovom dijelu BiH i Europe,“ kazao je, među ostalim, biskup Komarica predstavivši i arhitektonska rješenja tog centra koja su izradili arhitekti Ivana Barišić i Dario Pleša.

Prof. Barišić kazao je kako je centar službeno otvoren 20. rujna 2020. u povodu obilježavanja 195. obljetnice rođenja utemeljitelja samostana Franza Pfannera (1825. – 1909.). “Tim je povodom objavljena nakana da se na plodnom povijesnom susretištu kultura, na posvećenom mjestu dijaloga i vjere izgradi Europski centar za mir i suradnju.

Projekt za izgradnju predstavljen je 6. listopada 2020. u Vladi Republike Hrvatske premijeru Andreju Plenkoviću. Uz iskazanu potporu predloženo je da se projekt usmjeri osobito na područje obrazovne suradnje i razmjene u vidu izgradnje središta dijaloga i povezivanja za mlade iz cijele Europe.

Biskup Komarica i bivši predsjednik Savezne Republike Njemačke Christian Wulff, koji je supredsjedavajući Europskog centra, imenovali su 1. ožujka 2021. Kuratorij centra koji se sastoji od 20 (18 + 2) potpornih članova iz sedam zemalja,“ kazao je Barišić i zaključio da bi se Europa primjereno uredila, valja na osobit način učvrstiti pomirenje i razumijevanje u onoj zemlji o kojoj među Europljanima još uvijek vladaju proturječja i nesporazumi. Bosna i Hercegovina svojom raznolikošću i bogatom kulturnom baštinom ogledno je mjesto za susrete i deliberaciju o mirotvornom uređenju europskoga zajedništva i oblikovanju poželjne budućnosti. Europski centar postaje u tom obzoru značajan svjetionik na putu proširenja EU-a na cjelokupni prostor jugoistočne Europe.

Nazočne su na početku tribine u ime organizatora pozdravili predsjednik Udruge Prsten Pavo Zubak i dopredsjednik Napretka prof. dr. Dražen Vikić Topić istaknuvši važnost suradnje na ovakvim projektima, posebno radi mladih koje i Prsten i Napredak pomažu stipendiranjem.

Na tribini su, među ostalim, bili dopredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, dopredsjednik Međunarodne Paneuropske unije akademik Mislav Ježić, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, predsjednik Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini prof. dr. Asim Kurjak, dopredsjednica Udruge Hrvata banjolučkog kraja Nazaret Jacinta Laštro i mnogi drugi.

Voditelj tribine bio je glavni tajnik Hrvatske Paneuropske unije Vanja Gavran.

Izvor: foto Ana Kahlić – HPEU