U Osijeku promovirana knjiga posavskog pjesnika Peje Šimića

Ovogodišnjem stand-upu prisustvovalo je više od 230 ljudi, prikupljeno je više od 11 tisuća kuna, a sav prihod namijenjen je domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u BiH

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Osijek i osječke podružnice Udruge Prsten te Slavonske udruge Hercegovaca i Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu, na Filozofskom fakultetu u Osijeku je 29. rujna 2021. predstavljena knjiga duhovne poezije pjesnika Peje Šimića Nebeske vibracije.

Pejo Šimić, rodom iz Foče kod Dervente, poznati je posavski pjesnik hercegovačkih korijena i predsjednik Posavskog književnog kruga. Dosad je objavio više zbirki pjesama, među kojima Zemljo moja, Suza na zgarištu, U vrtlogu sna, Čežnja, Dah sudbine, Vapaji i druge.

Ovo je Šimićeva 17. zbirka poezije i sadrži odabir duhovnih pjesama iz prijašnjih zbirki objavljenih u zadnja tri desetljeća. Zbirka je podijeljena u tri cjeline koje obuhvaćaju bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, a na 208 stranica donosi 101 pjesmu, od kojih su mnoge uglazbljene i nagrađivane.

U ime domaćina nazočne je pozdravio dekan Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan, ujedno predsjednik Ogranka Matice hrvatske Osijek, izrazivši zadovoljstvo odazivom na svečanu promociju, kojoj je nazočio i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, ujedno član Prstena.

Prigodnim govorima obratili su se predsjednica Prstenove podružnice Osijek Ana Stanić i dr. sc. Ivan Prgomet Šustek iz Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu te prof. dr. sc. Srećko Tomas iz Slavonske udruge Hercegovaca, a stihove je interpretirala akademska glumica i lutkarica, doc. art. Katica Šubarić s osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

Sudjelovanjem u organizaciji ove pjesničke večeri predstavnici triju bosanskohercegovačkih udruga, među kojima je i Prsten, ujedno su promovirali zajedništvo Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.