Održana tribina Europski put Bosne i Hercegovine

Hrvatska diplomatskim naporima približava Bosnu i Hercegovinu Europskoj uniji


U organizaciji Kluba žena Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten i Hrvatske paneuropske unije, u Zagrebu je 15. siječnja 2024. održana tribina pod nazivom Europski put Bosne i Hercegovine.

U prepunoj dvorani Hrvatske paneuropske unije bio je i predsjednik Prstena dr. sc. Vjekoslav Bratić zajedno s članovima Udruge i drugim sudionicima tribine. Uvodni govornici bili su dr. sc. Elma Kovačević-Bajtal, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, prof. dr. sc. Vanda Babić-Galić, znanstvena savjetnica u Institutu za istraživanje migracija, dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, te prof. dr. sc. Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Pozdravnim riječima tribinu su otvorili predsjednica Kluba žena Udruge Prsten Ivana Milas i predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić, skupu se obratio i predsjednik Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH akademik Asim Kurjak, a tribinu je moderirala Petra Jozipović, članica Udruge Prsten i Hrvatske paneuropske unije.

Milas je istaknula kako je zalaganje za položaj Hrvata u BiH ključan preduvjet napretka društava ovih prostora u cjelini. “Udruga Prsten i dalje će njegovati zajedništvo Hrvata u RH i BiH te se zalagati za njihovu ravnopravnost. Kontinuiranim radom nastojat ćemo dodatno osnažiti povezanost i suradnju s pripadnicima hrvatskog naroda u BiH te biti potpora toj državi na putu u EU, kao jamcu ravnopravnosti u izgradnji boljeg prosperiteta i mirnog suživota“, proučila je, zaključivši da je Bosni i Hercegovini mjesto u euroatlantskim integracijama i da bez pomoći međunarodne zajednice nema opstanka.

Barišić je dodao da je pridruživanje BiH Europskoj uniji ključ za proširenje Europske unije na jugoistoku Europe, a Kurjak je istaknuo akademske i znanstvene uspjehe bosansko-hercegovačke akademije te uputio na iznimnu važnost daljnjeg ulaganja u znanstvenu dimenziju društva BiH.

Elma Kovačević-Bajtal iznijela je detaljan pregled mukotrpnog puta BiH do otvaranja pristupnih pregovora koji se očekuju ovog proljeća. Istaknula je kako to ne bi bilo ostvarivo bez iznimnih diplomatskih napora Republike Hrvatske. “Nijedna strana ne bi smjela dopustiti da se propusti ijedna prilika da Bosna i Hercegovina bude pod istim krovom kao i Hrvatska“, zaključila je. Dodala je i da je sloboda kretanja i kapitala jedna od najvećih potreba BiH te da bi ulaskom u EU najviše profitirali mladi željni napretka.

Vanda Babić-Galić usporedila je put Bosne i Hercegovine i Crne Gore prema članstvu u Europskoj uniji. “U BiH je u posljednje vrijeme vidljiv pomak prema europskoj obitelji, dok se za Crnu Goru to ne može reći, kao da je crnogorski kotač usporio“. Napomenula je kako Republika Hrvatska neće usporiti u nastojanju da se obje zemlje integriraju u EU. “Osim osobnih, emotivnih, ali i ustavno obvezujućih razloga, Hrvatska ima brojne druge razloge zašto neumorno podupirati ‘kralježnicu hrvatskog identiteta,“ rekla je Babić-Galić.

Božo Skoko govorio je o važnosti imidža Bosne i Hercegovine u očima Europe. Zaključio je kako bi se po primjeru brojnih benefita u hrvatskom društvu nakon pristupanja EU-u, trebao graditi i pozitivan imidž Europske unije u Bosni i Hercegovini. “Time bi se ojačala potpora građanstva, a društvo spremnije prionulo svojem razvoju i okretanju europskim vrijednostima,“ poručio je Skoko.

Na tom tragu, Nikola Čiča istaknuo je potrebu da se prisutnost pitanja članstva Bosne i Hercegovine u EU-u intenzivira. Posebno je uputio na medije jer se bliži otvaranje pristupnih pregovora te da je bosansko-hercegovačkom društvu potrebno na ispravan način predstaviti što su to europske vrijednosti.

Tribina je održana u iznimno pozitivnom tonu na dan 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a nakon uvodnih izlaganja uslijedila je živa i zanimljiva rasprava sudionika tribine.

Izvor: Hrvatska paneuropska unija