Tradicionalno blagdansko druženje članova i prijatelja Prstena u Varaždinu

I ova je godina započela tradicionalnim blagdanskim druženjem  Podružnice Varaždinske županije, a tim povodom u varaždinskom hotelu Turist na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja 2024., okupili su se brojni članovi i prijatelji Udruge Prsten.


U ime domaćina i organizatora okupljene je pozdravio predsjednik varaždinske podružnice Ilija Ponjavić, zaželjevši svima dobrodošlicu na 12. blagdansko druženje kojim se ujedno obilježava 14 godina djelovanja Podružnice Varaždinske županije.

Ponjavić: Nemojte razmišljati što Udruga može učiniti za vas, nego što vi možete učiniti za Udrugu

Podsjetio je na brojne aktivnosti Udruge i Podružnice, u kojoj je jedna od tradicionalnih aktivnosti nogometna sekcija, a posebno je istaknuo Kulturno-umjetničko društvo Prsten, ponos varaždinske podružnice.

Istaknuo je da Udruga Prsten ima više od 3500 fizičkih članova i oko 230 gospodarskih subjekata koji kroz svoja poduzeća zapošljavaju više od 11 tisuća zaposlenika te generiraju oko 5,5 % BDP-a u RH. 

Posebno se osvrnuo na humanitarni aspekt djelovanja Udruge, naglasivši da je Prsten u proteklih 18 godina kroz različite manifestacije i aktivnosti prikupio i podijelio brojne donacije i pomoći unesrećenim u poplavama i potresima te osigurao oko 350 stipendija koje Zaklada Prsten dodjeljuje studentima iz i u BiH.

“Članovi Udruge Prsten dio su jedne velike obitelji Hrvata iz BiH koja kroz okupljanje, upoznavanje i povezivanje nastoji pridonijeti očuvanju i razvoju svih temeljnih vrijednosti. Ali za mene ova Udruga nisu samo brojke. Ja sam ponosno dijete ove Udruge i danas sam još ponosniji jer sam učlanio najmlađeg člana Udruge, svoje sina Petra“, kazao je Ponjavić.

Posebno se obratio mladima, poručivši im: “Nemojte razmišljati na način – što Udruga može učiniti za mene, nego što ja mogu učiniti za Udrugu, i to će vam se kroz prijateljstva i povezivanje višestruko vratiti.“

Stričak: Imamo puno dodirnih točaka koje nas spajaju, a i najpoznatiji Varaždinci dolaze iz BiH

Na druženju su bili i varaždinski župan Anđelko Stričak, saborski zastupnik Siniša Jenkač gradonačelnik Novog Marofa te predsjednik Općinskog vijeća Općine Kneginec Marko Brezovec.

Župan Stričak posebno je pozdravio sve koji su vodili varaždinsku podružnicu Prstena u proteklih 14 godina te istaknuo kako je važno uvijek se prisjetiti svih koji su stvarali i gradili taj kraj, koji su nas okupljali i činili Varaždinsku županiju i zavičaj boljim i produktivnijim.

“Prošla godina bit će zapamćena po tome što smo sklopili sporazum o suradnji s Herceg-bosanskom županijom. Pozivam sve vas članove Udruge da se uključite i predlažete na koji način tu suradnju učiniti boljom za nas i za Herceg-bosansku županiju, kao i za sve vaše u Bosni i Hercegovini”, poručio je Stričak.

“Imamo puno dodirnih točaka koje nas spajaju, a među ostalim najpoznatiji Varaždinci dolaze iz Bosne i Hercegovine – Zlatko Dalić, Branko Ivaković, Bože Radoš, i ne samo da su najpoznatiji Varaždinci, nego i najpoznatiji Hrvati,” naglasio je Stričak te najavio daljnju potporu Varaždinske županije Prstenovoj podružnici.

Jelavić: Prsten je prije svega emocija, mjesto pripadnosti, za mnoge od nas izgubljeni zavičaj i čini nas ponosnijima na svoje podrijetlo

U ime predsjednika Prstena Vjekoslava Bratića okupljene je pozdravila dopredsjednica Udruge Gordana Jelavić. Podsjetila je na najvažnije aktivnosti Prstena u protekloj godini poput Humanitarnog koncerta za Zakladu Prsten i Izborne skupštine, kao i okupljanja u Prstenovim podružnicama u Osijeku, Rijeci i Varaždinu te u ograncima, na Večeri bosanskih pita u Svetoj Nedelji i druženju u Novom Zagrebu.

Posebno je pohvalila Forum mladih koji su proveli iznimno uspješnu Božićnu humanitarnu akciju Mladi mladima te svojim osobnim angažmanom omogućili da djeca iz Male škole u Varešu posjete zagrebački Advent, što će im zasigurno ostati u najljepšem sjećanju.

“Često me znaju pitati ljudi koji nisu upoznati s Udrugom – što je tebi taj Prsten, a ja im kažem da je Prsten za mene i mnoge druge prije svega emocija, mjesto pripadnosti, za mnoge od nas izgubljeni zavičaj i čini nas još ponosnijima na svoje podrijetlo,” zaključila je Jelavić. 

Druženju u Varaždinu odazvali su se i predsjednik Ogranka Novi Zagreb Ivan Marčeta, predsjednica Kluba žena Ivana Milas, predsjednica Kluba stipendista Ivana Marelja Cindrić te predsjednik Foruma mladih Robert Čolić, kao mnogi prstenovci iz Zagreba i okolice.

Prstenovi Varaždinci i ovaj put pokazali su se kao dobri domaćini, a za doprinos radu varaždinske podružnice Prstena dodijelili su zahvalnice županu Stričaku, voditeljici programa Tatjani Andrić, članici KUD-a Nadi Ćosić te KUD-u Prsten, koji je i ovom prigodom razveselio sve svojim izvrsnim nastupom.

Uz KUD Prsten, uz zvuke violine i šargije, izvorne pjesme zapjevale su sestre Duspara iz Žepča, a u prigodnom programu nastupio je i plesački par Valentina i Marinko Patafta, koji su izveli nekoliko latino plesova. Tijekom večeri goste je zabavljao Maestro bend, a održana je i tradicionalna tombola.