Članovi i prijatelji Prstena ponovno zajedno na svečanoj večeri u Osijeku  

Tradicionalno predblagdansko druženje na godišnjoj svečanoj večeri Prstenove Podružnice Osječko-baranjske županije okupilo je 24. studenog 2023. u dvorani Gardens u Osijeku brojne članove i prijatelje Udruge Prsten.


Predsjednica Podružnice Ana Stanić uime domaćina pozdravila je sve okupljene. Zahvalila je svima na odazivu, posebno sponzorima i donatorima, kao i onima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi svečane večeri, istaknuvši da se ponovno na djelu pokazala snaga zajedništva koja je odrednica Prstena već punih18 godina.

“Lijepo je pripadati negdje, lijepo je voljeti i poštovati svoje. Zna se da je bosanska duša velika pa stoga pozivamo i prihvaćamo sve one koji žele biti dio naše sadašnjosti i budućnosti, a naše povezivanje pridonijet će jačanju i širenju naše Podružnice i Udruge,“ poručila je Stanić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić zahvalio je članovima Prstena na njihovu humanitarnom djelovanju i na tome što su dio svojeg života dali Slavoniji i Baranji, a da pritom nisu zaboravili svoje korijene. Zahvalio je svima koji daju svoj doprinos razvoju Osijeka te se osvrnuo na gospodarski napredak koji je dijelom i zbog uspješnog povlačenja sredstava EU-a, istaknuvši da toga ne bi bilo bez građanki i građana Osijeka pa i udruga civilnog društva poput Prstena.

Novi osječko-baranjski župan Mato Lukić u svojem je obraćanju istaknuo kako su Hrvati iz BiH vrijedni i radišni ljudi, vjernici i domoljubi, koji vole svoje korijene, uz poruku da te vrijednosti koje ih krase prenesu na svoju djecu i unuke. Zaželio je svima dobrodošlicu u Osječko-baranjsku županiju te istaknuo da moramo nastaviti podržavati Hrvate u BiH, kao i u Crnoj Gori i Vojvodini.

U ime predsjednika Udruge Vjekoslava Bratića obratila se dopredsjednica Prstena Gordana Jelavić. Izrazila je zadovoljstvo što su se nakon četverogodišnje stanke i izoliranosti ponovno okupili u Osijeku, što čini taj trenutak još radosnijim i važnijim. Osvrnula se na proteklih 18 godina djelovanja Prstena, poručivši: “Nismo zastali ni na trenutak niti ćemo ubuduće.“ Izrazila je ponos zbog rasta Zaklade te istaknula najvažnije projekte i aktivnosti Udruge u proteklom i idućem razdoblju, zaključivši da svega toga ne bi bilo da nije vrijednih i dobrih ljudi koji ulažu svoje vrijeme, svoja sredstva i entuzijazam. “Mi smo svi važni kamenčići u mozaiku Prstena,“ poručila je Jelavić te pozvala sve da nastave u zajedništvu raditi za dobrobit Prstena.

Večeri je nazočila i ministrica znanosti prosvjete, kulture i sporta Županije Posavske Ana Andrić te brojni uzvanici i gosti. U sklopu prigodnog programa prstenovka Marija Brtan izvela je pjesmu Vila Bana zvala priko Vrana, a održana je i tradicionalna tombola. Cjelovečernje druženje proteklo je u ugodnom ozračju i veselom raspoloženju, uz Quattro band i KUD Napredak iz Odžaka. Društvo je obnovljeno 2003. godine i broji više od 90 članova, od kojih je 40 u folklornoj sekciji. Sudjelovanjem na brojnim smotrama i manifestacijama u domovini i inozemstvu čuvaju i promiču tradiciju svojeg rodnog kraja, a organizatori su kulturnih manifestacija u Odžaku kao što su Posavsko kolo, Posavsko sijelo te Dani sjećanja.