Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten

Prsten proslavio 18 godina od osnutka

Posebna je ovo večer za Udrugu Prsten i sve njezine prijatelje, mjesto susreta i druženja, ali prije svega humanosti i plemenitosti, što pokazuje povećan iznos stipendija i broj stipendista Zaklade Prsten


Večer članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH Prsten i Zaklade Prsten održana je 1. prosinca 2023., čime je ta najveća udruga Hrvata podrijetlom iz BiH, i jedna od najvećih u Hrvatskoj uopće, obilježila 18 godina uspješnog djelovanja i zapaženih rezultata na okupljanju, međusobnom povezivanju i pomaganju Hrvata BiH.

Tim povodom u zagrebačkom hotelu Sheraton okupilo se oko 400 gostiju i uzvanika, među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ministar zdravstva Vili Beroš, predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, zastupnici u EU-ovu parlamentu te drugi uzvanici i predstavnici političkog i javnog života iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i brojni članovi i prijatelji Prstena u RH i BiH.

Kao i svake godine uoči božićnih blagdana, osim u vrijeme pandemije, na ovoj tradicionalnoj godišnjoj večeri Prstena, koja se održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i supokroviteljstvom HNS-a BiH po 16. put, uručeni su ugovori novim stipendistima Zaklade Prsten, uz povećan iznos stipendija i broj stipendista.

Prsten s oko 3400 fizičkih i 300 pravnih osoba nastavlja širiti svoj krug

Posebna je ovo večer za Udrugu Prsten i sve njezine prijatelje, mjesto susreta i druženja, ali prije svega humanosti i plemenitosti, istaknuto je na početku svečanog dijela programa, a prigodnim govorima okupljenima su se obratili organizatori i najviši uzvanici koji su istaknuli ulogu i važnost Prstena u borbi za ravnopravnost Hrvata u BiH te povezivanju Hrvata s obiju strana granice.

U ime domaćina članove i prijatelje Udruge Prsten pozdravio je predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić. Zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u razvoju Prstena u proteklih 18 godina, svim počasnim predsjednicima koji su utrli put kojim novo vodstvo nastavlja voditi Prsten, uz novi zamah i polet, izrazivši nadu da će opravdati ukazano im povjerenje. Osvrnuo se na najvažnije aktivnosti i projekte Prstena, među kojima je istaknuo Humanitarni koncert za Zakladu i godišnji časopis Prsten, posebno je pohvalio Forum mladih i njihovu humanitarnu božićnu akciju Mladi mladima, kojom prikupljaju sredstva za pomoć domovima za djecu u BiH. Istaknuo je da Udruga trenutačno okuplja oko 3400 fizičkih i 300 pravnih osoba te najavio daljnje širenje na nove podružnice i ogranke. “Radimo i na osnaživanju naših klubova i članstva, kao i naše Zaklade, na koju smo svi ponosni kao i na naše stipendiste, posebno na bivše stipendiste koji danas postaju zakladnici. To je Prsten!“ poručio je Bratić.

Jandroković: Hrvati u BiH iza sebe imaju Zagreb i Hrvatsku

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozdravio je u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora, izrazivši zadovoljstvo što je ponovno na svečanoj večeri Udruge Prsten, na kojoj je zadnji put bio 2019. godine.

“U protekle četiri godine svijet i naše okruženje dramatično se promijenilo, najviše unatrag nekoliko desetljeća. Prošli smo veliku pandemiju, dva velika razorna potresa u Hrvatskoj, onda su se dogodili sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, a sve to prati razvoj tehnologije i umjetne inteligencije… I svijet više nije isti kao što je bio 2019. godine, a u tom svijetu, unatoč svim izazovima i poteškoćama, Hrvatska se dobro snalazi“, kazao je Jandroković te istaknuo dva ostvarena velika geopolitčka cilja, uz članstvo u EU-u i NATO-u, a to je ulazak u Eurozonu i Shengen.

Osvrnuo se na najvažnija postignuća Hrvatske u proteklom razdoblju te zaključio da se imamo čime pohvaliti i da moramo nastaviti u tom ritmu. Istaknuo je važnost povezivanja u novom međunarodnom poretku te poručio da Hrvati u BiH iza sebe imaju Zagreb i Hrvatsku te Bruxelles i EU u određenoj mjeri. “Hrvatska je ta koja čvrsto stoji i stajat će iza hrvatskog naroda u BiH, a Hrvati iz BiH koji žive u RH glavna su poveznica prema našoj braći koji žive u BiH“, poručio je Jandroković. “Ne možemo predvidjeti što će se događati u idućem razdoblju, ali iznimno je važno graditi to jedinstvo i zajedništvo koje postoji danas između Hrvatske i Hrvata koji žive u BiH. Udruga Prsten jedan je od ključnih čimbenika u tim vezama i jedna od najjačih udruga koje djeluju u Hrvatskoj. Vaše zasluge za očuvanje identiteta, tradicije, kulture, gospodarskih pa i političkih veza koje postoje između RH i BiH, Hrvata koji žive u BiH, zaista su neprocjenjive“, istaknuo je te posebno pohvalio angažman mladih u Prstenu. “Vjera nas je očuvala, naša konzervativnost na određeni način, poštovanje obitelji i naših običaja, i tu je Prsten odigrao i igra važnu ulogu, kao i u poduzetništvu, gdje ste također važan čimbenik,“ zaključio je Jandroković.

Božinović: Nema Hrvata u BiH bez jake Hrvatske, kao što nema jake Hrvatske bez Hrvata u BiH

“Nema Hrvata u Bosni i Hercegovini bez jake Hrvatske, kao što nema jake Hrvatske bez Hrvata u BiH“, poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je pozdravio sve uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Dodao je kako se to odnosi i na Hrvate u Srbiji i Boki kotorskoj i gdjegod živjeli, pogotovo u ovo izazovno vrijeme kad se svi skupljaju oko svojih izvorišta, i to moramo činiti i mi. Izrazio je zadovoljstvo što je danas pitanje ravnopravnosti Hrvata legitimna tema, kao i važnost  potpore Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu. “Hrvati u BiH imaju posebnu ulogu u stvaranju hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta, imali su je i u obrani Hrvatske, na čemu smo im posebno zahvalni, a imat će važnu ulogu i ubuduće. Važno je da Hrvati tamo ostanu, a i da se vrate jer to nas čini jačima“. Istaknuo je dobru suradnju RH i BiH u pograničnim područjima te izrazio uvjerenje da ćemo napredovati, u Hrvatskoj, i Hrvati kao konstitutivan narod u BiH, u željenom smjeru, a to je zapad i Europa, iskazavši potporu Hrvatske na europskom putu BiH.

Čović: Zajedništvo hrvatskog naroda u BiH i RH odgovorit će na sve izazove s kojima se mi u BiH suočavamo

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo što je ponovno u krugu Prstena, koji vidi kao veliku obitelj s jasnim ciljem i misijom djelovanja i kao najmoćniju asocijaciju hrvatskog naroda iz BiH u svijetu. Istaknuo je da je Prsten uvijek pratio što se događa u BiH, pružajući ohrabrenje svojim sunarodnjacima, ali i konkretnu pomoć te posebno istaknuo zajedništvo koje pomaže Hrvatima u BiH da lakše podnose sva iskušenja da bi se očuvali kao konstitutivan, jednakopravan narod. ”Toga svega ne bi bilo bez potpore Vlade RH, izvršne i zakonodavne vlasti u RH, i velika hvala na tome, jer mi maštamo o našem europskom putu upravo zahvaljujući Vladi RH i svima vama koji nas predvodite na tom putu“, poručio je Čović.

”Mi u Bosni i Hercegovini imamo snage i odlučnosti i hrabrosti nastaviti dalje, a sve vas pozivamo – budite uz nas. Onoliko koliko ste vi uz nas, u snazi zajedništva, siguran sam da ćemo izdržati očuvati svoje mjesto u BiH kao ustavno jednakopravnog naroda. Izborit ćemo se da nas legitimni predstavnici predstavljaju na svim razinama vlasti. Bez potpore Prstena i svih vas večeras ovdje i mnogih drugih koji su vezani uz nas, teško da bismo u tome uspjeli. Zajedništvo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj odgovorit će na sve izazove s kojima se mi u BiH suočavamo,“ rekao je Čović.

Zaklada Prsten dodijelila 25 stipendija studentima u i iz BiH

Jedan od ciljeva Prstena jest i poticanje obrazovanja mladih, zbog čega je 2007. godine Udruga osnovala Zakladu sa svrhom stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH i podrijetlom iz BiH koji žive u RH. Do sada je Zaklada Prsten dodijelila više od 300 stipendija studentima za sve godine studiranja.

Na svečanoj večeri uručeni su novi ugovori stipendistima, kojih je iz godine u godinu sve više, te je za ovu akademsku godinu Zaklada Prsten dodijelila 25 stipendija u povećanom iznosu od 200 eura mjesečno.

Uime stipendista zahvalio je student Pejo Bosnić iz Odžaka te ujedno čestitao 18. rođendan Udruzi, istaknuvši kako svi prstenovci i prstenovke ponovno šalju i više nego snažnu i jasnu poruku snage zajedništva koja ih okuplja već 18 godina.

“Prsten je kroz godine aktivnog angažmana u društvu, u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, okupio tisuće ljudi koje vežu zajedničko podrijetlo, povijest, tradicija, vrijednosti, kultura i još mnogo toga, a kao vodeća udruga nastoji sve to i očuvati. Na taj je način Prsten postao brend koji u svima nama ovdje okupljenim, ali i šire budi duh zajedništva i suradnje“, poručio je Bosnić. Zahvalio je Udruzi i Zakladi Prsten te pozvao sve stipendiste da svojim zalaganjem i rezultatima opravdaju ukazano im povjerenje, kazavši: “Na nama je da kroz godine koje su pred nama osvjetlamo obraz naše Zaklade i Udruge i budemo njihovi ambasadori u društvu te kao neki bivši stipendisti jednog dana pomognemo budućim stipendistima tijekom studentskih dana, baš kako ste i svi vi nama.“

Program svečane večeri Udruge i Zaklade Prsten vodila je novinarka i televizijska voditeljica Martina Validžić, a okupljene je zabavljao bend Neretva te je i ova večer završila uz pjesmu i ples prstenovaca i njihovih gostiju.