Prstenovke u Bruxellesu

Na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, jedanaest članica Kluba žena Udruge Prsten bilo je u dvodnevnom posjetu multikulturalnoj prijestolnici Europske unije, Bruxellesu.


Glavni grad Belgije ujedno je dom europskog sjedišta više od dvije tisuće multinacionalnih organizacija, od međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija do veleposlanstava, među kojima su najvažnije Europska unija i NATO.

U Bruxellesu su bile članice Kluba žena iz Zagreba, Osijeka i Rijeke, gdje im je u Europskom parlamentu, predstavljen rad, povijest i funkcioniranje Parlamenta i Europske unije, a govoreći o parlamentarnoj demokraciji EU-a, eurozastupnica Glavak pobliže je objasnila prioritete svojeg djelovanja i zalaganja za RH u EP-u.

Nakon zajedničkog fotografiranja na galeriji EP-a odjeknula je pjesma Život svoj prikazujemo Bogu u izvedbi Ženskog pjevačkog sastava Đeveruše iz Donje Bebrine iz Brodsko-posavske županije, koje su također bile u posjetu.

Preplavljeni emocijama i nacionalnim ponosom, nastavljeno je druženje uz večeru tradicionalnih jela istarske i mediteranske kuhinje. Predsjednica Kluba žena Ivana Milas u ime Udruge Prsten zahvalila je zastupnici Glavak na svemu što čini u EU parlamentu, zalažući se za interese Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine koja je u prosincu 2022. dobila status države kandidatkinje.

U zahvalu na pozivu za gostovanjem, članice Prstena uručile su zastupnici Glavak prigodne darove – izvezenu tetovažu na platnu koju su izradile članice na radionici Kluba žena kao podsjetnik na tisućljetnu tradiciju tetoviranja bosanskih Hrvatica, sliku od metala crkve glavosijeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku, koja je 1992. srušena do temelja i ponovno izgrađena, te bocu šljivovice jer je poznato da najbolja rakija dolazi iz Bosne i Hercegovine, a prisutne članice podrijetlom su iz raznih krajeva BiH – Tuzle, Odžaka, Travnika, Livna, Tešnja, Dervente, Žepča i Modriče.

U obilasku središta grada, članice Kluba žena posjetile su i Parlamentarium – Muzej Europskog parlamenta, Katedralu sv. Mihovila i Gudule, jedan od najljepših trgova na svijetu La Grand Place, uvrštenog na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, Park Mont des Arts, a svojom arhitekturom posebno ih se dojmila gotička srednjovjekovna Gradska vijećnica, Manneken Pis, Kraljevska palača i druge kulturne znamenitosti.

Osim kao sjedište međunarodnih organizacija, Belgija je svjetski poznata i kao zemlja iznimno kvalitetnog piva i čokolade, vafli i krumpirića, što se može konzumirati na gotovo svakom koraku. Boravak u Bruxellesu prstenovke  iskoristile su i za kušanje domaćih delicija, uz druženje i stvaranje novih uspomena koje su ovjekovječile i zajedničkim fotografiranjem na više lokacija.