Prstenovke iz Osijeka posjetile Tolisu

Članice Kluba žena iz Osijeka posjetile su 29. lipnja 2024. Tolisu, malo ali drevno i kulturno-povijesnim znamenitostima bogato mjesto u Bosni i Hercegovini, koje je unatoč burnoj prošlosti ostalo većinsko hrvatsko naselje.


Tijekom boravka u Tolisi obišle su župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, prostorno najveću katoličku crkvu u BiH koja datira iz 1881., i Muzej Franjevačkog samostana simboličnog naziva Vrata Bosne s vrijednom knjižnicom i bogatom muzejskom zbirkom.

Domaćin im je bio fra Josip Adrić, koji ih je dočekao u lijepo uređenom samostanskom dvorištu, a potom i poveo u razgledavanje znamenitosti te ih je kroz zanimljive priče upoznao s bogatim  povijesnim naslijeđem tog kraja.

O povezanosti franjevaca s tim dijelom Bosne govori i podatak da je upravo u Tolisi otvorena prva pučka osnovna škola u BiH, koju je davne 1823. podigao tadašnji župnik fra Ilija Starčević.

“Naš narod ostavio nam je puno toga u naslijeđe i sve smo to mogle vidjeti i djelomice osjetiti, koliko je snage, volje, domišljatosti  i upornosti trebalo imati, posebno među ženama, da se očuva i prenese naša tradicija“, dojmovi su predsjednice osječko-baranjske podružnice Prstena Ane Stanić.

Nakon ugodnog i nadasve zanimljivog razgledavanja Muzeja Franjevačkog samostana, posjetile su i spomen-sobu 104. brigade Hrvatskog vijeća obrane, gdje su ih dočekali ratni zapovjednici i upoznali ih s osnivanjem i djelovanjem brigade tijekom rata na tom području.

Cjelodnevni boravak u Tolisi prstenovke iz Osijeka završile su u Posavskoj kući, gdje su ih ugostile članice Udruge žena “Marija“ i Zajednice žena HDZ-a BiH  “Kraljica Katarina Kosača“ iz Domaljevca, na čiji su poziv i došle u Tolisu.

Uz ugodno druženje i razmjenu iskustava u snalaženju sa svakodnevnim obvezama koje većina žena ima, razgovaralo se i o budućoj suradnji, a obostrano je izražena želja da se takvi posjeti i susreti organiziraju i ubuduće.