Prstenovci iz Brodsko-posavske županije za mještane Žeravca

Podružnica Udruge Prsten Brodsko-posavske županije u suradnji sa Srednjom medicinskom školom iz Slavonskog Broda nazočila je 10. veljače u Žeravcu kod Dervente Izvještajnoj skupštini Zavičajnog kluba Žeravac i Folklornog društva Žeravac.


Zavičajni klub Žeravac iz Slavonskog Broda postoji 25 godina te u svojem djelovanju aktivno potpomaže povratak i razvoj tog dijela Bosanske Posavine. Njeguje također i kulturnu tradiciju putem Folklornog društva  Žeravac koje se može pohvaliti s više od 300 nastupa. Kako bi oživjeli svoj kraj zadnjih nekoliko godina sva društvena događanja organiziraju u Mjesnom domu u Žeravcu.

Nakon Izvještajne skupštine Zavičajnog kluba organizirana je tradicijska pokladna večer i druženje. Za nazočne je mještane organizirano i mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi uz savjetovanje koje su proveli slavonskobrodski srednjoškolci, od kojih su neki podrijetlom iz Žeravca i okolice, a bili su u pratnji ravnateljice Jelene Jelinić Bošnjak i profesorice Magdalene Marić.

Nakon provedene akcije većina je s članovima Folklornog društva zaigrala u kolu. Domaćini su bili dirnuti posjetom i angažmanom učenika iz Slavonskog Broda, a tijekom druženja iskazane su neke od potreba toga kraja i njegovih žitelja za bolji i kvalitetniji život.

“Možda je najveći dobitak te večeri bio vidjeti mladost, rođenu davno nakon rata u izbjeglištvu, a čiji su korijeni još uvijek čvrsto vezani uz njihovu djedovinu. Veseli ih činjenica što su među svojima, ponosni što im mogu pomoći i pomažu svojim znanjem i vještinama, sa željom da im pomognu i u sljedećim akcijama”, izjavio je predsjednik Podružnice Prstena iz Brodsko-posavske županije Robert Kuduz te dodao kako najbolje o svemu govori komentar mlade Slavonke koja je na kraju večeri zaključila: “Vi Bosanci malo ste drukčiji, baš povezani”.