Prstenovci u Vukovaru na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Iako ih je kiša pratila cijelo vrijeme, povezani snagom zajedništva prstenovci su sudjelovali u tužnoj ali ponosnoj Koloni sjećanja te odali počast žrtvama Vukovara, a u mislima i molitvama s njima su bili svi koji tog dana nisu mogli biti u Vukovaru i Škabrnji, čije se žrtve s posebnim pijetetom prisjećamo

U prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, članovi Udruge Prsten sudjelovali su 18. studenog 2022. u komemorativnom programu pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

Nakon dvije pandemijske godine, program je ponovno održan u krugu vukovarske bolnice, koja odnedavno nosi ime Nacionalna memorijalna bolnica “Dr. Juraj Njavro”, po poznatom ratnom kirurgu i zapovjedniku ratnog saniteta u Vukovaru. Kolona sjećanja, u kojoj su među desecima tisuća građana iz cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine bili i prstenovci, prošla je i novoimenovanom Ulicom Vesne Bosanac, legendarne vukovarske heroine, ratne i poslijeratne ravnateljice vukovarske bolnice. Hodajući ulicama Vukovara, Kolona sjećanja prošla je i uz Vukovarski vodotoranj, simbol otpora, hrabrosti i ustrajnosti hrvatskih branitelja u obrani Vukovara, u čijoj su obnovi, uz Vladu i državne institucije, sudjelovali i brojni građani, među  kojima i Udruga Prsten.

Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata izaslanstva su odala počast svim hrvatskim braniteljima i civilima poginulim, ubijenim i nestalim u velikosrpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine. Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a misno slavlje za sve žrtve Domovinskog rata mons. Zdenko Križić, gospićko–senjski biskup.

U ime Udruge Prsten kod središnjeg križa svijeće su zapalili predsjednik Ogranka Sveta Nedelja Pavo Ćorluka i predsjednik Ogranka Novi Zagreb Ivan Marčeta, a uz njih su bili prstenovke i prstenovci svih generacija. Iako ih je kiša pratila cijelo vrijeme, povezani snagom zajedništva sudjelovali su u tužnoj ali ponosnoj Koloni sjećanja te odali počast žrtvama Vukovara, a u mislima i molitvama s njima su bili svi koji toga dana nisu mogli biti u Vukovaru i Škabrnji, čije se žrtve s posebnim pijetetom prisjećamo.