Prstenovci u Škabrnji na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

U vjeri da nijedan zločin neće ostati nekažnjen, s dubokim poštovanjem i pijetetom prisjećamo se patnje i stradanja svih žrtava Domovinskog rata, zahvalni hrvatskim braniteljima za našu slobodu i neovisnost…


U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, članovi Udruge Prsten sudjelovali su 18. studenog na obilježavanju 32. godišnjice stradanja hrvatskih branitelja i civila u Škabrnji.

Prigodan komemorativni program započeo je jutarnjim okupljanjem na zapadnom ulazu u mjesto, na početku Ulice 18. studenog 1991. Baš, kao i tog dana, to ravnokotarsko mjestašce obasjavale su jake zrake sunce i vladala je potpuna tišina. Među nekoliko tisuća ljudi osjećala se neizmjerna zahvalnost i ponos, ali i neopisiva tuga i bol. Isprepleteni snažni osjećaji ne poznaju podjele, kao što ih nisu znali ni oni koji su stradali nevini. Samo zato što su bili Hrvati, koji su ostali u svojem domu vjerujući da nemaju razloga bježati. No, velikosrpski agresori oduzeli su im ljudsko dostojanstvo, slobodu i naposljetku život.

I ova obljetnica, kojom se prisjećamo jednog od najtužnijih dana novije hrvatske povijesti, protekla je u iznimno emotivnom ozračju, uz prigodne stihove i pjesme te molitvu u spomen na sve žrtve Domovinskog rata, s posebnim sjećanjem na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Sa svijećama i cvijećem te krunicama u rukama, sudionici Kolone sjećanja uputili su se do spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice, gdje je odana počast škabrnjskim žrtvama. U ime Udruge Prsten svijeće su položili dopredsjednica Gordana Jelavić, predsjednica Kluba žena Ivana Milas i predsjednik Ogranka Sveta Nedelja Pavo Ćorluka zajedno s nazočnim članovima Udruge. Euharistijsko slavlje za sve stradale u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Uznesenja BDM predslavio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. U molitvi za sve poginule, nestale i ranjene hrvatske branitelje i civile u Škabrnji i Vukovaru te za sve žrtve Domovinskog rata i njihove obitelji, poslao je snažnu poruku: “Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima.“ (Mt 5 44 – 45)

Nakon svete mise, ujedinjeni snagom zajedništva, u znak sjećanja na žrtve Škabrnje, prstenovke i prstenovci sudjelovali su i u mimohodu pod nazivom “Korak po korak” do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke. U vjeri da nijedan zločin neće ostati nekažnjen, s dubokim poštovanjem i pijetetom prisjećamo se patnje i stradanja svih žrtava Domovinskog rata, zahvalni hrvatskim braniteljima za našu slobodu i neovisnost. Njihova ustrajnost i odlučnost u obrani i oslobađanju naše domovine daje nam snagu zajedništva i potiče nas da nastavimo izgrađivati našu domovinu, nikad ne zaboravljajući naše temeljne vrijednosti za koje su mnogi položili svoje živote.

Petra Jozipović