Prstenovci na tradicionalnom pikniku na Haliću

I ove godine prve nedjelje u srpnju članovi i prijatelji Udruge Prsten okupili su se na varaždinskim bregima u prekrasnom prirodnom okruženju, gdje se već 14 godina početkom ljeta održava Piknik na Haliću.


Tradicionalno okupljanje i druženje prstenovaca s obiteljima i prijateljima organizira Podružnica Varaždinske županije Udruge Prsten, a odazivaju se sve generacije – od onih najstarijih pa do mladih i djece, bake i djedovi zajedno sa svojom djecom i unucima, što je ujedno najbolje jamstvo da će se očuvati tradicija i običaji Hrvata iz BiH.

U ime domaćina okupljene je pozdravio predsjednik varaždinske podružnice Ilija Ponjavić, zahvalio je donatorima i svima koji su sudjelovali u pripremi piknika, a posebno je pozdravio dolazak predsjednika Prstena na ovo tradicionalno okupljanje.

Predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić pohvalio je ovakva neformalna duženja i najavio najvažnije aktivnosti planirane do kraja ove godine te  pozvao sve da se u što većem broju odazivaju događanjima u organizaciji Prstena.  

Velečasni Josip Pavlović, koji ove godine slavi 50. obljetnicu svećenstva, prije objeda uputio je prigodnu molitvu i riječ. Pozvao je sve da i nadalje njeguju vezu sa svojim korijenima, a posebno mlade da ne zaborave od kuda su im djedovi i bake.

Već godinama na ovim su susretima neizostavna i sportska natjecanja, a osim u nogometu, koji Varaždinci iz Prstena igraju svake subote, prstenovci su snage odmjerili i u stolnom tenisu i pikadu, dok su se najmlađi zabavljali na popularnom “napuhancu“.

Vrijedna varaždinska ekipa pripremila je tradicionalne pečenke i roštilj, a nakon objeda uz zvuke šargije i violine zaigralo se i najdraže kolo. Kao i uvijek, svi koji su se odazvali pozivu i došli na Halić, s piknika su otišli punog srca, u kojem uvijek nose i kraj iz kojeg su potekli.