Prstenov poslovni forum Zagreb 2022

Udruga Hrvata BiH Prsten u sedamnaestoj godini djelovanja organizirala je Poslovni forum pod nazivom Energetika u Republici Hrvatskoj do 2027., koji je održan 27. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


Pokrovitelj petog po redu Prstenova poslovnog foruma predsjednik je Vlade Andrej Plenković, koji je s resornim ministrima nazočio forumu, a medijski je pokrovitelj Večernji list.

Uz predsjednika Vlade na Prstenovu poslovnom forumu nazočili su ministri Davor Filipović, Ivan Malenica i Ivan Paladina te ministrica Marija Vučković, kao i državni tajnici u ministarstvima Vlade. Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora bila je predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, a izaslanik gradonačelnika Zagreba Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

Forumu su nazočili i predstavnici akademske zajednice – predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, rektori, dekani, prodekani i profesori Sveučilišta u RH i BiH te drugi znanstvenici iz RH te BiH, kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, vanjskotrgovinske komore BiH i Udruge poslodavaca RH, te brojni gospodarstvenici, članovi i prijatelji Udruge Prsten.

U ime domaćina sudionike Foruma pozdravio je predsjednik Udruge Prsten Pavo Zubak, koji je tom prigodom istaknuo da je energija danas postala važan faktor u globalnim razmjerima. Napomenuo je i kako se Prsten bavi operativnim problemima o kojima želi sa svima razgovarati na partnerskim osnovama. 

Zubak smatra i da administracija u Hrvatskoj mora brže funkcionirati, jer, kako je naveo, nije dobro da gotove solarne elektrane nakon dovršenja više od godinu dana čekaju na dozvole za priključenje na mrežu. Udruga također očekuje i stabilno poslovno okruženje, rekao je. 

Predsjednik Kluba poduzetnika Draženko Mamić izrazio je uvjerenje kako će svi zajedno ponuditi odgovore na neka od brojnih pitanja i izazova s kojima se suočavamo te da će i ovaj Prstenov poslovni forum pomoći svima uključenim u taj proces da budu produktivniji, brži, bolji i uspješniji.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da Vlada posljednjih mjeseci kontinuirano pokušava pomoći građanima i gospodarstvu, uz ostalo i kontinuiranim intervencijama u cijene goriva te osiguranjem opskrbe plinom. 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je da Hrvatska radi i na zelenoj i digitalnoj tranziciji, o čemu bi se mnogo više govorilo da nije bilo rata u Ukrajini i korone, napomenuo je premijer.

Vezano uz rješavanje energetske krize od presudnog je značenja jedinstvo Europe i politička volja koja će biti provedena bilo u režimu restriktivnih mjera ili energetskoj solidarnosti.

Kriza za Hrvatsku, smatra Plenković, predstavlja i određenu priliku. Naveo je kako se o LNG terminalu pričalo 40 godina, a njegova je Vlada to napravila u prvom mandatu.

LNG terminal se već isplatio, a njegov će kapacitet biti povećan na 6,1 milijardu prostornih metara, relativno povoljnom investicijom, naglasio je premijer. 

Na taj način naš LNG terminal neće biti samo dovoljan za ovdašnje potrebe za plinom već bi se, izgradnjom mreže plinovoda, plin više mogao izvoziti i u obližnje zemlje.

“To je ta šansa da Hrvatska postane regionalni energetski hub”, rekao je premijer, dodajući kako je to ogromna prednost za Hrvatsku. 

Istaknuo je da Janaf također ima važnu regionalnu ulogu, a s malim se modifikacijama mogu povećavati njegovi kapaciteti transporta nafte u druge zemlje te je poručio da će Hrvatska ubrzati energetsku tranziciju.

Hrvatska, po njemu, ima velik potencijal i u solarima te energiji vjetra, država je prepoznala i potencijal vodika, dok kontinentalni dio Hrvatske ima izrazito visok geotermalni potencijal. 

Sredstva za niz zelenih projekata iz područja energetike osigurana su i iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a za ulaganja u obnovljive izvore energije i povećanje energetske učinkovitosti u prerađivačkoj industriji osigurano je 100 milijuna eura za ovu i iduću godinu.

Premijer je istaknuo kako je hrvatskoj Vladi važna i južna plinska konekcija, koja bi išla od Dugopolja, preko Imotskog i dalje prema Hercegovini, a koja bi promijenila u potpunosti energetsku sigurnost opskrbe plinom u BiH.

Poručio je također kako je hrvatski politički angažman u BiH bio u interesu zaštite Hrvata kao ravnopravnog, konstitutivnog naroda u BiH.

Prvo predavanje na temu Energetski triatlon održala je direktorica Gospodarskog interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije Maja Pokrovac, a potom je predavanje na temu Vodik – gorivo budućnosti održao Ivica Jakić iz Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka.

U sklopu Foruma održana je panel-rasprava na temu kako jednostavnije do dozvole za alternativne izvore energije, u kojoj su sudjelovali Maja Pokrovac, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, Ivan Pandurević, izvršni direktor za razvoj, investicije i IT Žito, i Nike Sudarević iz M SAN Grupe te Iva Širić-Čačić iz HEP–ODS i Mario Puntarić iz HEP Opskrbe, a moderirao je prof. dr. sc. Darko Tipurić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ujedno član Prstena.

Na kraju je svim sudionicima, pokroviteljima i organizatorima Foruma zahvalio predsjednik Prstena Pavo Zubak te pozvao sve ključne aktere da zajedno pripreme zaključke koje bi potom u dogovoru s premijerom Plenkovićem uputili Vladi, kako bi i ovaj Prstenov poslovni forum bio koristan svima zbog kojih je i održan.

Fotografije: Vlada RH