Prsten za Petrinju

Čelnici Prstena u RH i BiH uručili su ček od 450 000 kuna, a sredstva koja su članovi Prstena prikupili za pomoć području stradalom u potresu namijenjena su za opremanje petrinjske osnovne škole koju su obnovili Hrvati iz BiH


Predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten Pavo Zubak i predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Marijan Klaić bili su dio izaslanstva koje je 12. listopada 2021. boravilo u Petrinji, gdje su Hrvati iz Bosne i Hercegovine obnovili Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića, a Prsten je donirao sredstva za njezino opremanje.

Tijekom boravka u Petrinji posjetili su sjedište Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije smješteno u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović”, a potom i školu koju su donirali.

Čelnici Prstena u RH i BiH Zubak i Klaić uručili su simboličan ček od 450 000 kuna ravnatelju petrinjske osnovne škole Davoru Miholjeviću, a sredstva koja su članovi Prstena prikupili za pomoć području stradalom u potresu namijenjena su za opremanje škole informatičkom i drugom potrebnom opremom.

Izaslanstvo Hrvata iz Bosne i Hercegovine predvodio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, koji je tom prigodom izjavio kako su svjesni da će pomoć stradalom području i dalje biti potrebna.

U izaslanstvu su bili saborski zastupnik Radoje Vidović, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, ministar branitelja u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić, gradonačelnik Livna Darko Čondrić i načelnik Posušja Ante Begić. Svi zajedno razgledali su školu, čiju su obnovu pomogli donacijama, a najavili su i nove donacije.

  

”Lijepo je vidjeti s koliko entuzijazma i motiva radite svi vi koji ste uključeni u obnovu. Zato sam u ime Prstena Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine iz Republike Hrvatske i Prstena Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata iz BiH, sretan što našom donacijom možemo podržati vaš napor za normalizaciju života. Naša je donacija namijenjena opremanju obnovljene Osnovne škole  Dragutina Tadijanovića iz Petrinje i uvijek smo sretni da možemo pomoći našoj djeci, a pogotovo djeci u ovim uvjetima. Prsten se i ovaj put pokazao kao most između dva hrvatska naroda s obje strane granice, a Prstenov slogan Snaga zajedništva nikad nije primjerenije zvučao. Hvala članicama i članovima Prstena na opet pokazanom velikom srcu, hvala i predstavnicima općina i gradova i ostalih institucija na čelu s gospodinom Draganom Čovićem na velikodušnoj pomoći, a svima vama koji radite na obnovi Banovine, želim i dalje puno uspjeha i motiva da ustrajete u ovom vrlo važnom i zahtjevnom projektu, ” rekao je Pavo Zubak, predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten.

 

“Drago mi je da smo izvršili obvezu koju smo preuzeli prije više mjeseci. Vjerujem da je ovdje bilo stotine izaslanstava iz BiH koje su donijele pomoć. Danas sam sretan kad vidim učinak našeg doprinosa, da djeca mogu normalno biti u školi,” istaknuo je Čović. Dodao je kako je siguran da će većina obitelji, ako se još izgradi vrtić, ostati živjeti u Petrinji. “Neka naše zajedništvo bude jedno ohrabrenje svima u Petrinji i širem području, da vide da nisu sami, a mi ostajemo otvoreni i za iduće projekte suradnje,” poručio je Čović.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, izrazio je zahvalnost na donacijama te zadovoljstvo što je škola obnovljena zahvaljujući prijateljstvu i solidarnosti Hrvata iz BiH.

 

“Ovakvo ćemo djelovanje i nastaviti, Vlada RH je ovdje svakodnevno prisutna, ulažemo velike napore u obnovu i revitalizaciju cijelog područja, što se čini uz sredstava državnog proračuna, ali i prijatelja koji prepoznaju naše potrebe. Hvala svima koji pomažu da se ovo stradalo područje što prije revitalizira i obnovi,” rekao je Medved.

 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako donacija potvrđuje sinergiju Hrvata gdje god oni živjeli jer su jedinstven narod.

Ocijenio je da obnova škola na stradalom području teče predviđenom dinamikom i po novim standardima kako bi učenici nastavu polazili u jednoj smjeni, cjelodnevnoj nastavi, uz duži boravak u školi te osigurane tople obroke i suvremenu školsku infrastrukturu.

 

Uz ministre u Vladi RH, s Hrvatima iz BiH bio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i  petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Državni tajnik Zvonko Milas zahvalio je također na pomoći Hrvata iz BiH te izrazio zadovoljstvo što školskim hodnicima ponovno odjekuje dječji smijeh.

Župan Ivan Celjak rekao je kako obnovljenu školu polaze osnovnoškolci i srednjoškolci te da je planirano i uređenje školskog potkrovlja, koje će se ustupiti studentima Učiteljskog fakulteta u Petrinji.

 

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes zahvalila je prijateljima iz BiH što su prepoznali prioritete u obnovi, a to su djeca.

Tom prigodom načelnik općine Posušja Ante Begić predao je donaciju od 100 000 kuna pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji, a ravnatelj Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Davor Miholjević uručio je Draganu Čoviću zahvalnicu za dragocjenu pomoć koju su Hrvati iz BiH donirali za izgradnju te škole, koja će biti opremljena sredstvima iz donacije Udruge Prsten.

 

Foto: Hina i MHB