Prsten u RH i BiH – Snaga zajedništva na djelu

Zajednička sjednica proširenog Predsjedništva Upravnog odbora Udruge Hrvata BiH Prsten i Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten održana je u Središnjem uredu u Zagrebu 20. lipnja 2023., a predstavnici sestrinskih udruga sastali su se kako bi predstavili način rada Prstena u RH i BiH te razmotrili mogućnosti daljnje suradnje.


Sjednicu je otvorio predsjednik Kluba poduzetnika Prstena u RH Draženko Mamić, koji je pozdravio sve nazočne u ime predsjednika Udruge Pave Zubaka, nakon čega su se predstavili svi sudionici sjednice.

Potom je dopredsjednica Udruge Gordana Jelavić predstavila organizaciju i način rada Prstena u RH, koji se u 18 godina djelovanja i s respektabilnih oko četiri tisuće članova može pohvaliti brojnim projektima i događanjima.

Upravitelj Zaklade Prsten Ivo Grgić predstavio je način rada Zaklade i potaknuo raspravu na temu ujednačavanja načina rada i kriterija za odabir stipendista, s prijedlogom da se zajednički prikupljaju i dodjeljuju sredstva kako bi se izbjeglo dupliciranje, ali i potaknulo više kandidata iz BiH da se prijave za stipendiju.  

Iz sestrinske Udruge iz BiH na sastanku su bili Svjetlan Stanić, Veseli Čule, Drago Kafadar, Davor Pranjić, Anto Domić, Drago Bokšić, Damir Vidačak, Boris Marić, Radoje Vidović i Darko Kasap.

Prsten u BiH predstavio je predsjednik Udruge Svjetlan Stanić, koji je istaknuo da u svojem radu i djelovanju primarno nastoje pomoći manjim poduzetnicima u BiH te su stoga osnovali Ekonomsko vijeće, a Klub žena kao i u RH i u BiH je srce Prstena, primarno usmjereno na humanitarne aktivnosti.

Predstavnici Prstena u BiH složili su se s prijedlogom da se posebno razmotri pitanje načina funkcioniranja Zaklade Prsten i definira buduća suradnja, za što će se odrediti po troje predstavnika iz oba Prstena.

Razmotrit će se i mogućnosti jačanja daljnje suradnje te razvoj klubova i usklađivanje njihova rada, kako klubova poduzetnika, znanstvenika i žena tako i mladih prstenovaca na kojima i počiva budućnost Prstena s obje strane granice.

Nakon sjednice kojoj je nazočilo 24 predstavnika Prstena u RH i u BiH uslijedio je radni ručak, na kojem se i nadalje razgovaralo o svim aspektima djelovanja te najjače zajednice Hrvata iz BiH i u BiH koju primarno povezuje snaga zajedništva – temelj na kojem počiva i prošlost i budućnost Prstena.