U Osijeku održana promocija knjige Niti duše posavske

U organizaciji Kluba žena Podružnice Osječko-baranjske županije  Udruge Prsten, u Osijeku je održana promocija knjige Niti duše posavske autorice dr. sc. Ružice Sarić-Šušnjara.


Promocija je održana u prostorijama Kluba knjižare Nova, a vlasnik knjižare Ivica Vuletić moderirao je program.

Uz autoricu, knjigu je predstavio mr. Anto Knežević, čija je recenzija pod nazivom Vremeplov po selima Bosanske Posavine dio sadržaja. Upravo taj naziv govori o samoj srži knjige u kojoj nas autorica živopisno vraća u život na posavskim selima kakav je nekad bio. Opisujući svakodnevnicu, običaje i ljude te život unutar obitelji, slikovito odražava živote naših baka i djedova i vraća nas u vrijeme djetinjstva i zajedništva koje je utkano u nekadašnji životni prostor Hrvata u Bosanskoj Posavini.

U bogatom sadržaju knjige niz je različitih tema iz svakodnevnog života, neraskidivo vezan uz katoličke običaje koji prožimaju sve životne etape naših predaka – od rođenja i krštenja, običaja svetkovanja kršćanskih blagdana, sijela i prela do običaja vezanih uz pokapanje bližnjih. Knjiga opisuje i uvriježene nazive i nadimke članova obitelji i zajednice te opise brojnih igara koje su djeca na selu igrala, kao i brojne druge crtice iz svakodnevnog života.

Kako je knjiga odraz tradicije našeg i zavičaja naših predaka, promociju je upotpunio i kulturno-umjetnički nastup Drage Suvalja, koji je izvedbama na violini i šargiji u prostor donio i zvuke tradicionalnih instrumenta.

Mlade uzdanice osječke podružnice, članice i članovi Foruma mladih, čitali su crtice i izdvojene dijelove iz knjige, kao i recenziju pokojnog biskupa fra Mile Bogovića.

Promociji je nazočilo oko 50 gostiju i uzvanika, među kojima je bio i osječko-baranjski župan Mato Lukić, a Klub žena zahvalio je knjižari Nova na domaćinstvu, kao i svima koji su svojim dolaskom potvrdili kako se tradicija i običaji Hrvata iz Bosanske Posavine i dalje njeguju.