Prehranom i treningom do cilja

Prema nekim analizama, 17. siječnja najčešći je datum kad većina odustaje od svojih odluka te se zbog toga tada obilježava Dan odustajanja od novogodišnjih odluka.


Kako bismo pokušali izbjeći taj scenarij i ostali odlučni u svojim odlukama, u organizaciji Foruma mladih u Središnjem uredu Udruge Prsten održano je predavanje magistra nutricionizma Dominika Lončarića, koji se odazvao na poziv forumašice Ane Milanović. U zanimljivom predavanju Lončarić je govorio o ispravnom postavljanju ciljeva vezanih uz zdravlje, kao i o potrebnim i konkretnim koracima kako bi se ciljevi i ostvarili, a to su prehrana, trening i san.

Razvoj tehnologije omogućio je da tastatura zamijeni papir i olovku, no te dvije stavke i dalje imaju vodeću ulogu kod ostvarivanja bilo kakvih ciljeva. Pišući svoje želje na papir, želja postaje cilj i zato ćemo tom cilju posvetiti najviše vremena i truda. Nakon što odredimo prioritet, potrebno je definirati  postupke.  I pokušati svoj cilj zadržati samo za sebe ili u krugu uže obitelji, kazao je Lončarić te pojasnio i zašto.

Kad podijelimo svoje ciljeve i odluke s drugima, dobit ćemo niz pohvalnih komentara, no naš mozak te komentare prepoznat će kao nagradu, iako sam proces prave promjene još nije započeo. I time nam se smanjuje motivacija za postizanjem zadanog cilja.  

Posebno se osvrnuo na važnost prehrane jer je nekvalitetna prehrana uzrok mnogim bolestima pa prema tome i najvažnija životna odluka. Za kraj, dao je preporuku kako pristupiti zdravoj prehrani te koji je idealan omjer proteina, ugljikohidrata, masti i vlakana koje našem tijelu daju energiju i podržavaju vitalne funkcije.

Motivirajuće i edukativno predavanje zaključio je porukama koje prenosimo svima koji žele ostvariti svoje zacrtane ciljeve vezane uz prehranu i trening:

  • Ne treba vam savršen program. Pridržavanje je ključ
  • Povećajte unos proteina
  • Ako već niste, počnite s treningom jakosti i snage
  • Nemojte zanemarivati kvalitetan san
  • Informirajte se kroz provjerene izvore.