Predstavljen udžbenik Kardioneurologija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar u Zagrebu i Udruga Hrvata BiH Prsten organizirali su 23. siječnja u dvorani Centra predstavljanje sveučilišnog udžbenika Kardioneurologija


Udžbenik u izdanju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo i Medicinskog fakulteta Osijek uredili su Goran Krstačić, Silva Butković Soldo i Antonija Krstačić, a predstavljanju su nazočili predsjednik Udruge Prsten Vjekoslav Bratić i član Predsjedništva Damir Krešić te drugi članovi Prstena.

“Kardioneurologija odnosno neurokardiologija suvremena je multidisciplinarna znanost koja otkriva poveznice mozga i srca kao neodvojive cjeline. Kaos srca i mozga usmjeren prema čovjeku pomaže nam u traženju reda u neredu, pravilnosti u nepravilnostima, tu živimo i doživljavamo svakodnevnicu kaosa i ljepotu života. Kardioneurologija ili neurokardilogija, osovina mozak-srce, srce-mozak otkriva nam neodvojivu poveznicu“, rekao je uvodno prof. dr. sc. Goran Krstačić.

Sveučilišni udžbenik Neurokardiologija objavljen je 2018., uredili su ga također Goran Krstačić i Silva Butković Soldo, i dobio je nagradu Akademik Andrija Štampar za izdavaštvo. Također, na njihov prijedlog odobren je izborni predmet Neurokardiologija na integriranom sveučilišnom dodiplomskom i diplomskom studiju medicine za studente 4. godine studija na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Knjiga Kardioneurologija kruna je svih dosadašnjih napora iz ovog novog područja medicine, a uvršteni su radovi i prilozi 51 autora sa svih hrvatskih sveučilišta i kliničkih bolničkih centara te drugih hrvatskih bolnica, kao i uvaženih kolega iz inozemstva. Udžbenik je kao edukacijsko štivo namijenjen svima koji proučavaju osovinu srce-mozak i mozak-srce.

O udžbeniku su govorile i urednice prof. dr. sc. Silvia Butković Soldo, neurologinja s KBC-a Osijek, i prof. dr. sc. Antonija Krstačić s Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, te prof. dr. sc. Zdravko Babić s Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, ujedno jedan od recenzenata udžbenika, a predstavljanje je moderirala prof. dr. sc. Vanda Galić Babić dopredsjednica Napretkova kulturnog centra u Zagrebu.

U sklopu predstavljanja udžbenika prikazan je fraktal slide show, kombinacija digitalnih zapisa EKG-a srčanih bolesnika uz glazbenu podlogu napravljenu samo za ovu prigodu.

Izvor: HKD Napredak