Predavanjem o prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod žena prstenovke obilježile Dan žena

Uoči Međunarodnog dana žena, u organizaciji Kluba žena Udruge Prsten održano je predavanje na temu Žensko srce – prevencija kardiovaskularnih bolesti, a tim povodom u Središnjem uredu okupile su se prstenovke i prijateljice Prstena

Čestitajući im Dan žena, predsjednica Kluba žena Ivana Milas istaknula je kako je to dobar povod da i same osvijeste koliko je važna briga za vlastito zdravlje te je ovo predavanje najbolji dar prstenovkama, zaključila je, zaželjevši svima prije svega dobro zdravlje.

Stručno predavanje o pojavnosti kardiovaskularnih bolesti kod žena te važnosti ranog prepoznavanja i liječenja održala je dr. med. Ivana Portolan Pajić, univ. mag. sanit. publ., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravstva. Kao dugogodišnja zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba organizirala je brojne javnozdravstvene aktivnosti, a kao članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca provodi hvalevrijedan projekt i kampanju pod nazivom “Oživi me“, u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Udrugom StEPP.

U zanimljivom i nadasve informativnom predavanju istaknula je kako žene trebaju više brinuti o sebi kako bi mogle brinuti i o drugima te navela iz osobnog iskustva kako se žena može ostvariti na više polja, a da pritom bude uspješna i zadovoljna na privatnom i poslovnom planu.

Posebno se osvrnula na mit kako su bolesti srca primarno bolesti muškaraca te pojasnila kako od kardiovaskularnih bolesti umire više žena, kod kojih se rizik od moždanog udara povećava nastupom menopauze. Navela je ključne čimbenike rizika za moždani udar te specifične čimbenike i simptome kod žena, kao i preporuke kako prevenirati, ali i prepoznati simptome te učinkovito reagirati. Ukazala je na važnost podizanja razine svijesti o ranom prepoznavanju znakova kardiovaskularnih bolesti i njihovoj prevenciji, kao i na potrebu educiranja ukupne populacije o postupanju u slučaju zatajenja srca odnosno pružanju prve pomoći o kojoj ovisi preživljavanje.

Naime, Hrvatska je zemlja visokog kardiovaskularnog rizika, a prije provođenja javnozdravstvenih aktivnosti bila je vrlo visokog rizika. U ukupnoj smrtnosti od tih i drugih cirkulacijskih bolesti umire 36 % naših građana, a od njih oko 23 tisuće prošle je godine od moždanog udara umrlo 5 tisuća, a od bolesti srca gotovo 18 tisuća ljudi u Hrvatskoj. Nakon izlaganja članice i prijateljice Prstena postavljale su brojna pitanja i iznosile svoja iskustva na tu temu, a zaključak je predavanja da je prevencija najučinkovitija u borbi protiv bolesti srca, kao i općenito za očuvanje zdravlja. 

Na kraju je Milas zahvalila gošći na informativnom i poučnom predavanju, uručivši joj cvijeće u znak zahvalnosti, a svim sudionicama podijeljene su edukativne knjižice s informacijama kako spasiti nečiji život nastale u sklopu kampanje “Oživi me“.

I ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena završilo je tradicionalnim druženjem prstenovki i gošći, tijekom kojeg su imale priliku i osobno se konzultirati s predavačicom, a dr. Portolan Pajić pozvala je sve da podrže javnozdravstvene akcije na tu i druge važne teme.