Zanimljivo predavanje o ljudskom starenju

U organizaciji Kluba poduzetnika i Kluba znanstvenika Udruge Prsten te HKD-a Napredak, u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu 28. veljače 2024. održano je predavanje Fiziologija tjelesnog starenja i kronobiološka etiopatogeneza prof. dr. sc. Zdenka Kovača.


U vremenu kad se sve više govori o zdravom životu i produžetku životnog vijeka, ovo zanimljivo predavanje ponudilo je odgovore na neka pitanja o različitim procesima koji utječu na ljudsko starenje i životnu dob.  Dodatna je prepreka u jednoznačnom definiranju procesa starenja i njegovo izjednačavanje s pojmom starosti. Iako se u općoj populaciji navedeni koncepti smatraju sinonimima, starenje je cjeloživotni proces, dok starost podrazumijeva posljednje razvojno razdoblje u životu pojedinca.

Na početku predavanja okupljene je u ime organizatora pozdravio Šimun Babić, član Izvršnog odbora Prstenova Kluba poduzetnika, a predavanje su pratili predsjednik Prstena Vjekoslav Bratić i počasni predsjednik Pavo Zubak, predsjednik Kluba poduzetnika Draženko Mamić, predsjednik Ogranka Sveta Nedelja Pavo Ćorluka te drugi gosti i uzvanici.

Razvojem suvremenog pristupa starenju kojim se naglašavaju pozitivni aspekti funkcioniranja u starijoj dobi, koncept uspješnog starenja sve više dobiva na značaju i postaje predmet interesa brojnih znanstvenih područja. Predavač prof. Kovač pokušao je kroz svoje predavanje ukratko objasniti što sve utječe na proces ljudskog starenja, od sastava ljudskog organizma, genetskih predispozicija svakog pojedinca, nasljednih bolesti, utjecaja okoline pa sve do različitih kulturoloških navika i njihova utjecaja na čovjeka.

Glavninu predavanja usmjerio je k sastavu ljudskog organizma i njegovu utjecaju na starenje kroz različite kemijske procese koji se odvijaju u organizmu, od utjecaja bjelančevina/masti pri stvaranju unutarnjih otrova, mutacija DNK-a, energijskog metabolizma i sklonosti pojedinca određenim bolestima kroz proces starenja.

Iako osmišljeno kao znanstveno-popularno, predavanje je privuklo i određeni broj ljudi iz struke, pa tako nisu izostala i konkretna stručna pitanja koja su dodatno razvila diskusiju na temu ljudskog starenja.

Ovo je drugo znanstveno predavanje s medicinskom tematikom koje su zajednički organizirali klubovi znanstvenika i poduzetnika Udruge Prsten i HKD Napredak – Napretkov kulturni centar.