Posljednja sjednica Upravnog odbora uoči Izborne skupštine

Treća ovogodišnja sjednica Upravnog odbora Udruge Hrvata BiH Prsten održana je 28. rujna 2021. u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama. Bila je to ujedno posljednja sjednica Upravnog odbora u ovom sazivu, na kojoj je usvojena Kandidacijska lista za predstojeću Izbornu skupštinu.


Predsjednik Udruge Pavo Zubak podnio je izvješće o radu Udruge od zadnje sjednice Upravnog odbora te najavio aktivnosti planirane za iduće razdoblje. Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao je Rješenje o promjeni žiga Udruge i Zaklade vezano za novo sjedište Središnjeg ureda te je novi žig Udruge u uporabi od 18. kolovoza, a u tijeku je i upis promjene sjedišta Zaklade u službenim registrima.

Potkraj kolovoza 2021. u Orašju je održana zajednička sjednica predsjedništva Prstena u BiH i RH, a početkom rujna u organizaciji Ogranka Sveta Nedelja Prsten je sudjelovao na Svetonedeljskoj fišijadi.

Predsjednik Zubak najavio je održavanje Izborne skupštine u listopadu 2021., kao i konstituirajuću sjednicu Upravnog odbora Udruge te izbor novog Predsjedništva i vodstva u klubovima kojima su mandati istekli.

 

Najavio je i izbore u podružnicama i ogranku Udruge te održavanje sjednica svih klubova, kao i sastanka Predsjedništva Upravnog odbora s Forumom mladih. Također, istaknuo je kako se i nadalje radi na ažuriranju baze članstva te ujedno najavio daljnji rad na povećanju broja članova Udruge Prsten i osnivanju novih podružnica i ogranaka.

 

Među planiranim aktivnostima za iduće razdoblje naveo je i sudjelovanje i pomoć u aktivnostima podružnica, ogranaka i klubova Udruge Prsten, rad na osnivanju Zajednice Udruga Hrvata podrijetlom iz BiH, doniranje prikupljenih sredstava za stradale u potresu, raspisivanje natječaja i dodjela stipendija za 2021./2022. godinu, pripremu za izdavanje časopisa Prsten, pripremu i održavanje Večeri članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten, aktivnosti za organizaciju humanitarnog koncerta i Svečane akademije, koji će se održati kad za to budu stvoreni uvjeti, aktivnosti imenovanih grupa na strateškom planu dugoročnog razvoja Udruge, organizaciju sastanka s HNS-om BiH radi nastavka aktivnosti i potpore izradi novog Izbornog zakona te pomoć u radu sestrinskoj Udruzi bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten.

Potom su uslijedila izvješća o radu i plan aktivnosti podružnica i klubova. Podružnica Brodsko-posavske s obzirom na okolnosti i ostavku predsjednika Matića nije imala značajnijih aktivnosti, a u planu je rad na konsolidaciji Podružnice, reviziji i okrupnjivanju članstva te sastanak Izvršnog odbora na temu organizacije Izborne skupštine.

 

Podružnica Krk nije imala aktivnosti zbog turističke sezone, kao ni Podružnica Lošinj-Cres, a do kraja godine u Krku planiraju održati Izbornu skupštinu te organizirati humanitarni koncert, ako dopuste epidemiološke mjere.

 

Podružnica Osijek u proteklom razdoblju nije održavala radne sastanke, no predstavništvo Podružnice posjetilo je sredinom rujna Jajce povodom obljetnice oslobođenja grada. Članice Kluba žena sastaju se svaki prvi utorak u mjesecu, u rujnu su posjetile svetište Gospe Ilačke. I njima predstoje izbori, a u planu je i priprema tradicionalne svečane večere. Kao i uvijek, aktivan je i Forum mladih osječke podružnice te Klub poduzetnika.

 

Izvješće o radu Podružnice Varaždinske županije podnio je Mario Paurević. U Podružnici je počela 13. sezona subotnjeg Prsten nogometa, tradicija koju održavaju od 2009. godine. Najavio je sastanak Izvršnog odbora Podružnice, kao i proslavu 10. obljetnice rada KUD-a Prsten, a nadaju se i mogućnosti održavanja tradicionalnog Blagdanskog druženja u novoj godini. Otvorio je i temu ispisa iz članstva Udruge, na koju je zaključeno kako je to moguće samo na osobni zahtjev, i to isključivo u podružnici/ogranku čiji je član.

 

Predsjednik Ogranka Sveta Nedelja Pavo Ćorluka izvijestio je da je održana Godišnja skupština Ogranka, kao i o sudjelovanju na tradicionalnoj Svetonedeljskoj fišijadi na jezeru Rakitje u čijoj organizaciji sudjeluju, te je najavio organizirani odlazak u Vukovar povodom Dana sjećanja, kao i sudjelovanje na 4. adventu u Rakitju. Također, postavio je pitanje članskih iskaznica, na što je predsjednik Zubak kazao kako će se to pitanje rješavati tek nakon što se završi revizija članstva.

Nakon pojedinačnih izvješća, predsjednik Zubak izvijestio je članove Upravnog odbora o dovršetku radova na uređenju novog prostora Središnjeg ureda Udruge te zatražio i dobio suglasnost za konačan obračun troškova, zahvalivši svima koji su u tome aktivno sudjelovali.

 

Izvijestio je i o načinu ulaganja sredstava, oko 500 000 kn, prikupljenih za pomoć stradalima u potresu, koji će biti utrošeni na opremanje informatičkom i drugom potrebnom opremom jedne osnovne škole u Petrinji, koju je izgradila Zajednica općina u BiH. Svi su se složili da se prikupljena sredstva ulože u tu svrhu, a suglasna je i sestrinska Udruga Prsten u BiH, koja također u tome sudjeluje.

Upravitelj Zaklade Prsten Ivo Grgić podnio je izvješće o stanju Zaklade, koja je do sada za oko 400 stipendija uplatila oko 3 i pol milijuna kuna. Najavio je kako će zatražiti pomoć novih donatora te zahvalio svima koji su pomagali i pomažu rad Zaklade. Najavio je i osnivanje Kluba stipendista, kao i natječaj za dodjelu stipendija za ovu akademsku godinu, koji bi uskoro trebao biti raspisan.

 

Glavna tema sjednice Upravnog odbora bila je priprema Izborne skupštine, koja bi se trebala održati 23. listopada u hotelu Westin u Zagrebu, te je predstavljena i prihvaćena Kandidacijska lista za sva tijela upravljanja.

Na kraju je predsjednik Udruge Pavo Zubak uručio zahvalnice i ugovore donatorima Udruge, među kojima su sa svojim tvrtkama Svjetlan Stanić, Marko Pipunić, Stipo Matić, Pavo Djedović, Ivica Nuić i Pavo Zubak, a za tvrtku IN2 zahvalnicu je preuzeo Ante Mandić.

Zubak je ujedno zahvalio svim članovima Upravnog odbora na njihovu zalaganju i radu u ovom sazivu, izrazivši zadovoljstvo i ponos postignutim rezultatima u ovom mandatu. Nakon sjednice uslijedilo je tradicionalno druženje okupljenih članova na prigodnom domjenku.