Pavi Zubaku povjeren još jedan mandat na čelu Prstena

Udruga Hrvata BiH Prsten održala je 23. listopada 2021. u Zagrebu Izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika Udruge ponovno izabran Pavo Zubak, koji je na čelu Prstena u RH od 2018. godine.


Skupštini održanoj u zagrebačkom hotelu Westin, uz počasne predsjednike i brojne članove Prstena pristigle iz raznih krajeva RH, nazočio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Marijan Klaić s članovima Prstena koji djeluje u BiH, kao i predstavnici udruga i klubova koji okupljaju Hrvate iz BiH i koji s Prstenom planiraju osnivanje Zajednice udruge Hrvata podrijetlom iz BiH.

Autor: Stjepan Stjepić

Na početku je okupljene pozdravila voditeljica Središnjeg ureda Udruge Prsten Dubravka Glavor Radoš, nakon čega je uslijedio izbor radnih tijela Skupštine, koju je nadalje vodio predsjednik Radnog predsjedništva Ivan Pandurević.

 

Predsjednik Prstena Pavo Zubak podnio je Izvješće o radu Udruge u proteklom dvogodišnjem mandatu, u kojem se osvrnuo na najvažnije aktivnosti i postignuća, s posebnim naglaskom na činjenicu da je Udruga u zadnje dvije godine provodila brojne aktivnosti i uspješno djelovala unatoč brojnim izazovima i otežavajućim okolnostima.

Izvješće o financijskom poslovanju Udruge Prsten za 2019. i 2020. godinu te 9 mjeseci 2021. godine podnio je Pavo Djedović u ime tvrtke “Leitner&Leitner” koja godinama vodi financijsko poslovanje Prstena. Djedović je zaključio kako poslovanje odgovara pravilima struke i Udruge te je u skladu sa Zakonom o neprofitnim organizacijama.

 

Nalaz i mišljenje Nadzornog odbora o radu izabranih tijela upravljanja Udruge Prsten u protekle dvije godine iznio je predsjednik NO-a Ivan Miloloža, koji je također zaključio kako je rad svih tijela bio javan i transparentan te je stoga i mišljenje NO-a pozitivno.

O broju nazočnih članova Udruge na Izbornoj skupštini izvijestio je predsjednik Verifikacijske komisije Hrvoje Soldan, koji je kazao da je s nazočnih 160 članova Skupština pravovaljana, a članice Kandidacijske komisije Anita Radas Soldan i Lucija Barišić predstavile su kandidate koje je predložio Upravni odbor za novi mandat.

Autor: Stjepan Stjepić

 

Potom je uslijedio izbor predsjednika Udruge Prsten, a na prijedlog Upravnog odbora jednoglasno je za predsjednika ponovno izabran Pavo Zubak. Također, jednoglasno su izabrani i svi predloženi članovi ostalih tijela upravljanja – Upravnog odbora i Nadzornog odbora te Suda časti, nakon čega su razriješeni dosadašnji članovi tih tijela te predsjednik i dopredsjednici Udruge.

 

Predstavljen je Program rada Udruge za iduće dvogodišnje razdoblje, kao i Financijski plan za 2022. godinu, koji su također jednoglasno usvojeni, a potom se nazočnima obratio reizabrani predsjednik Prstena Pavo Zubak.

Zahvalivši na ukazanom povjerenju za još jedan dvogodišnji mandat na čelu Prstena, istaknuo je kako u nadolazećem razdoblju namjerava zadržati kontinuitet u djelovanju, uz još proaktivniji pristup osnaživanju članstva Prstena, koje bi se trebalo pomlađivati. U planu je osnivanje novih podružnica i ogranaka Udruge, kao i aktivniji rad Kluba stipendista i Kluba počasnih predsjednika.

 

Istaknuo je važnost angažmana svih sastavnica Prstena, klubova i foruma, kao i suradnju sa sestrinskom Udrugom Prsten u BiH, osvrnuo se i na projekt ažuriranja članstva, koji je u tijeku te najavio intenzivan rad na financijskoj neovisnosti Udruge uz poticanje rada Think-tank tima. I ovom prigodom pohvalio je Zakladu Prsten za humanitarno djelovanje te najavio poboljšanje vidljivosti tog najvažnijeg projekta Prstena u javnosti.

Na kraju je zahvalio svim dosdašnjim članovima tijela upravljanja na suradnji te izrazio nadu kako će i novoizabrani članovi, uz one koji nastavljaju svoj rad, dati svoj doprinos u idućem dvogodišnjem mandatu na koji su izabrani.

Autor: Stjepan Stjepić

 

Tijekom Skupštine nastupio je akademski pjevač i član Prstena Ivo Jelić, koji je na početku otpjevao hrvatsku himnu te još nekoliko prigodnih skladbi, a na kraju su se  okupljeni članovi Prstena družili uz prigodan domjenak.

ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA PO FUNKCIJI:

Ilija Tolićpočasni predsjednik
Zvonko Biljeckipočasni predsjednik
Marko Pipunićpočasni i predsjednik UO Zaklade
Mijo Marićpočasni predsjednik
Pavo Zubakpredsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten
Ana Stanićpredsjednica Podružnice Osijek
Zlatan Carpredsjednik Podružnice Primorsko-goranske županije
Ivica Andrićpredsjednik Podružnice Varaždin
Ivan Marićpredsjednik Podružnice Slavonski Brod
Anto Čabrajapredsjednik Podružnice Krk
Dragan Lozančićpredsjednik Podružnice Lošinj – Cres
Pavo Ćorlukapredsjednik Ogranka Sv. Nedelja
Ivana Milaspredsjednica Kluba žena
Ivo Grgićpredsjednik Kluba znanstvenika i upravitelj Zaklade
Robert Čolićpredsjednik Foruma mladih
Marijan Klaićpredsjednik UBHH Prsten

ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA IZABRANI NA SKUPŠTINI:

Draženko MamićSvjetlan StanićIvan Marčeta
Gordana JelavićVjekoslav JelečVjekoslav Bratić
Ivan PandurevićTonči ViskovićMarko Pandurević
Pavo DjedovićMarko ŠimićSiniša Stanić
Luka ČarapovićJozo StanićMario Paurević
Ivan KapetanovićZlatko VlajčićIvan Matanović
Marko ZrakićHrvoje SoldanZvjezdan Stanić
Goran BrašnićMiro VuicaJosip Burušić
Ivan MiloložaSladjan BešlićSlavko Lozić
Ivana MareljaAnto NovakovićIvan Filipović
Šimun BabićDamir KrešićIvan Dominković
Stipe ĆorlukaIvo JelušićBojan Šupuković
Anita FilipovićIvan MarićTado Jurić
Anto PranjkićMarkica StanušićTado Zrakić
Kruno Kapetanović

ČLANOVI NADZORNOG ODBORA:

Ante Mandić, predsjednik NO
Ivica Jakić
Darko Tipurić
Vlado Guberac
Stipo Matić
Pavo Barišić
Ivica Nuić

ČLANOVI SUDA ČASTI:

Josip Sarić, predsjednik SČ
Anita Ivkić Zavacki
Nikola Topić
Tomislav Miličević
Vera Rede