O povijesti BiH s dr. sc. Stipom Kljaićem s Hrvatskog instituta za povijest

Ovogodišnjem stand-upu prisustvovalo je više od 230 ljudi, prikupljeno je više od 11 tisuća kuna, a sav prihod namijenjen je domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u BiH

Na temu ”Čija je BiH? Povijesni narativi o BiH“ s dr. Kljaićem razgovarao je predstavnik Foruma mladih Ivan Marić, a sudjelovali su i brojni članovi Udruge te drugi zainteresirani za tu temu, nazočni u Središnjem uredu kao i preko live-streama na Facebook profilu Udruge.

Kljaićevo područje znanstvenog interesa jugoslavenska je faza hrvatske povijesti od 1918. do 1990., posebno teme iz intelektualne povijesti te povijesti ideologija i elita tog razdoblja.

Pojasnio je ključne događaje i procese tog vremena te pomogao bolje razumjeti izazove s kojima se BiH danas suočava. Razgovaralo se o povijesti BiH od Berlinskog kongresa do razdoblja u SFRJ, uključujući i položaj Hrvata u tim burnim vremenima.

Uz brojne primjere iz doba kad je BiH bila pod Austro-Ugarskom i Kraljevinom Jugoslavijom te SFRJ, približio je kompleksnu i dinamičnu povijest međunacionalnih odnosa unutar BiH, kao i položaj Hrvata u odnosu na druga dva naroda.

Razgovor je bio interaktivnog karaktera te su gostu upućena zanimljiva pitanja i iznesena različita promišljanja o prošlosti i budućnosti BiH.

Forum mladih i Udruga Prsten okupljaju stručnjake iz raznih područja koji mogu dati interdisciplinaran uvid u teme vezane za BiH i Hrvate u BiH te na taj način približiti građanima u Hrvatskoj izazove s kojim se suočavaju njihovi sunarodnjaci u BiH.

Stipe Kljaić, profesor povijesti i diplomirani povjesničar, doktorirao je na temu ”Intelektualci i hrvatski nacionalizam“, autor je monografije o djelovanju hrvatskih intelektualaca u prvoj polovini XX. stoljeća pod naslovom ”Nikada više Jugoslavija – intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.)“, a  ove godine objavio je ”Povijest kontrarevolucije – hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989.“