O POLJOPRIVREDI I SELU U GODINAMA PRIJELOMNIM – IVO GRGIĆ

U Zagrebu, u Hrvatskoj matici iseljenika, početkom travnja održana je promocija knjige O poljoprivredi i selu u godinama prijelomnim, mudrovanja iz udobne akademske sjedalice, u sklopu koje je održana i panel rasprava: Riječi akademaca u javnom prostoru: sjeme koje (ne)klija?”


Autora knjige, prof. dr. Ivu Grgića, predstavio je Leonardo Biloglav, dipl. ing. agr. koji je biranim riječima, uz pokoju anegdotu, naglasio kako je Ivo Grgić, kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, u Zavodu za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, gdje je voditelj nekoliko predmeta, proteklih godina svojim brojnim analizama poljoprivrede i tržišta hrane u Hrvatskoj i svijetu utjecao na kreiranje javnog mijenja, te dao svoj doprinos kod usvajanja brojnih strateških odluka i rješenja u hrvatskoj poljoprivredi. Njegove analize i medijski istupi, sada su obuhvaćeni u sadržajnu analitičku knjigu, koja daje kompletan i iscrpan pregled stanja hrvatske poljoprivrede i tržišta hrane.

Ova knjiga je prikaz jednog vremena, gdje autor na jednostavan način približava čitateljima tematiku o kojoj svi imaju svoje mišljenje, svoje stavove te i svoju istinu. O poljoprivredi, hrani i selu su svi pozvani govoriti, suditi i nuditi kritičke opaske, ali rijetko i rješenja. Autor, iako kritički progovara o svim pitanjima na koja često nema utjecaja, jer dolaze od novinara, zadržava vedri ton i nerijetko se mnogi pitaju iz čega crpi optimizam. I u najcrnjim prognozama pokušava pronaći svijetlu točku koja kao da čeka da se ponovno rasplamsa. Svaki posrtaj, on vidi i kao priliku. Trenutno stanje i probleme o kojima se ne ustručava govoriti i to vrlo kritično, stavlja u širi kontekst stalnih mijena u čemu je stalnost potreba za hranom, ali onda i za poljoprivrednom proizvodnjom.

Održana je i panel rasprava

Na panel raspravi sudjelovali su Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Vlatko Grgurić, urednik „Plodovi Zemlje“ – HTV, Lari Hadelan, Agronomski fakultet Zagreb, Rodoljub Džakula, OPG Džakula i Ivo Grgić, autor knjige, te je zaključno istaknuto kako struka i znanost imaju važnu ulogu u razvoju poljoprivrede, no trenutno nedovoljno participiraju u bitnim odlukama, bilo zbog neuvažavanja i izostavljanja akademske riječi i preporuka kod donositelja odluka, bilo zbog zbog vlastite inertnosti, no uz nužnu političku volju te sudjelovanje svih dionika u poljoprivredi može se postići sinergija za napredak domaće poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: Gospodarski list