Nastavlja se širenje Prstena

Na početku sjednice Upravnog odbora, održane 23. travnja 2024. u dvorani Zubak Grupe u Sesvetama, članove je pozdravio  predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić, a poseban pozdrav uputio je inicijatorima osnivanja podružnice Prstena u Karlovačkoj županiji, dodavši da se nastavljaju aktivnosti vezane uz osnivanje novih podružnica i povećanje članstva.


Bratić je izvijestio o najvažnijim provedenim i planiranim aktivnostima te podnio financijska izvješća za Udrugu i Zakladu Prsten za 2023. godinu, a potom su uslijedila izvješća čelnika i predstavnika podružnica i klubova o događanjima provedenim od zadnje sjednice UO-a i planovima za iduće razdoblje.

Podružnica Primorsko-goranske županije dobila je novi gradski prostor u središtu Rijeke, izvijestio je Željko Marijanović, te obavijestio sve i o  promjeni statusa podružnica Krk i Mali Lošinj – Cres u ogranke Podružnice PGŽ-a, što je usklađivanje s odredbama Statuta Udruge.

Najavio je da će PGŽ podružnica i ove godine organizirati Humanitarni koncert za Zakladu Prsten. Trebao bi se održati u listopadu u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

O aktivnostima Podružnice Brodsko-posavske županije izvijestio je Dražan Kozak, pozvao je sve na Donatorsku večer 26. travnja u Slavonskom Brodu, za koju je ulaznice kupilo već oko 350 gostiju, a sav je prihod za Zakladu Prsten.

Upravitelj Zaklade Ivo Grgić zahvalio je na organizaciji večeri, kao i svim donatorima i sponzorima što omogućavaju stabilno financijsko poslovanje Zaklade koja redovito uplaćuje stipendije 25 stipendista te pozvao sve da i nadalje podržavaju Zakladu, zaključivši da “pameti i novca nikad dosta“.

Podružnica Osječko-baranjske županije, uz brojne provedene aktivnosti, za početak svibnja priprema reviju narodnih nošnji u organizaciji Kluba žena i Foruma mladih, kao i radionicu tradicionalnih zanata, a u planu je i planinarenje u Bosni u organizaciji Kluba poduzetnika, o čemu je izvijestio dopredsjednik Udruge Ivan Pandurević.

U ime Podružnice Varaždinske županije Ivica Andrić najavio je uobičajene aktivnosti Podružnice poput druženja na Haliću i redovitih malonogometnih utakmica, a pomažu i članovima u potrebi.

Ogranak Sveta Nedelja u suradnji s Klubom žena organizirao je uspješnu izložbu slika Gordane Marijić, koja je dvije slike donirala za Zakladu Prsten, a u pripremi je tradicionalna Večer bosanskih pita, planirana za 23. svibnja, te se ponovno očekuje velik odaziv i promocija Prstena.

Klub žena obilježio je Međunarodni dan žena, prstenovke su zajedno bile na predstavi glumca Enisa Bešlagića, izvijestila je predsjednica Ivana Milas. Navela je i planirane aktivnosti među kojima je i zajednički izlet u prirodu tijekom svibnja/lipnja te promocija knjige Ružice Sarić Šušnjare Niti duše posavske, koja će se održati 9. svibnja u Središnjem uredu Udruge, a prethodno je održana i u Osijeku, također u organizaciji Kluba žena.

O aktivnostima Foruma mladih govorila je Ivona Pranjić. Nakon najuspješnije dosad provedene božićne humanitarne akcije Mladi mladima, kojom su nadmašili sva očekivanja, naši vrijedni forumaši posjetili su i darivali djecu u domovima u BiH. Proveli su i kviz o poznavanju BiH te organizirali predavanje o komunikaciji i rješavanju konfliktnih situacija, team building i izlet na Sljeme.

Osnovan je Klub zdravstvenih djelatnika, o čemu je izvijestio predsjednik Kluba Josip Baković te najavio angažman oko lakšeg korištenja zdravstvenih usluga Hrvatima iz BiH u RH, kao i edukacije i predavanja u organizaciji novoosnovanog Kluba, a jednoglasno je prihvaćen i Pravilnik.

O najnovijim saznanjima vezanim uz sufinanciranje projekata sredstvima iz EU-ovih fondova izvijestio je Anto Novaković. Kazao je da su kontaktirane brojne agencije i konzultanti čiji će angažman biti nužan ako se odlučimo aplicirati za EU-ova sredstva.

Dopredsjednik Udruge i predsjednik Kluba poduzetnika Draženko Mamić izvijestio je o još jednom uspješno provedenom Prstenovu poslovnom forumu i zahvalio svima koji su pridonijeli izvrsnoj organizaciji i realizaciji, a najavio je i skorašnji sastanak na kojem će se rezimirati sve izneseno na Forumu i donijeti zaključci za daljnje aktivnosti.

U suradnji klubova poduzetnika i znanstvenika održano je predavanje na temu starenja u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu, a u Središnjem uredu održana je promocija edicije Hrvatski dječji pisci Bosanske Posavine, o čemu je govorila dopredsjednica Udruge Gordana Jelavić.  Knjige se mogu kupiti u Središnjem uredu Udruge, a prihod od prodaje namijenjen je Zakladi Prsten. U Hrvatskoj matici iseljenika predstavljena je knjiga prof. dr. sc. Ive Grgića O poljoprivredi i selu u godinama prijelomnim, mudrovanja iz udobne akademske sjedalice.

U članstvo Udruge primljene su 34 fizičke i dvije pravne osobe, a predsjednik Bratić najavio je daljnji rad na povezivanju Prstena i svih zavičajnih klubova s ciljem snažnijeg povezivanja svih Hrvata iz i u BiH.

Na kraju sjednice počasni predsjednik Marko Pipunić predstavio je najsuvremeniju medicinsku tehnologiju u operaciji raka prostate – kirurške robote Da Vinci i Mona Lisa, klinike Priora u Čepinu, a Pipunić je izrazio nadu da će se takva tehnologija u budućnosti primjenjivati i u drugim zdravstvenim ustanovama.

Kao i uvijek kad se okupe prstenovke i prstenovci, nakon sjednice druženje je nastavljeno uz domjenak.