Nakon uspješnog koncerta, najavljen niz novih aktivnosti Prstena

Proteklo razdoblje obilježila je organizacija iznimno uspješnog humanitarnog koncerta kojim je prikupljeno oko 250 000 kuna za Prstenove stipendiste, a u planu je i Prstenov poslovni forum s aktualnom temom te druga tradicionalna događanja   


Četvrta sjednica Upravnog odbora održana je 5. srpnja 2022. u prostorijama Zubak Grupe u Sesvetama, gdje je brojne okupljene članove pozdravio predsjednik Udruge Pavo Zubak.

Na početku sjednice osvrnuo se na potrebu novog načina komunikacije članova Prstena te istaknuo da je za bolju komunikaciju među članstvom potrebno odabrati najproduktivniji alat koji će članovi rado koristititi i pomoću kojeg će informacije brže ”kolati“. Ključno je međusobno bolje povezati članstvo i osnažiti osjećaj pripadnosti Udruzi Prsten te su stoga u razmatranju dva prijedloga – Jenz aplikacija te NetCom komunikacijska platforma koju je ponudio Anto Domić, član iz Rijeke.

 

Tom je prilikom nazočnima predstavljena Jenz aplikacija, jedna od mogućnosti kojom bi se poboljšala interna komunikacija. Kao što je voditelj razvoja te aplikacije Hrvoje Hrnjkaš prilikom njezina predstavljanja zaključio, svrha aplikacije je kao i Udruge – povezati članstvo Prstena. Osim tehnologije, u ponudi je istaknuo i konzultacijske usluge, a kao potvrdu kvalitete naveo je brojne poznate korisnike među kojima su i neke pravne članice Prstena. Na sjednici je odlučeno da će se aplikacija Jenz aktivirati na probni rok od šest mjeseci, a nakom testiranja donijet će se konačna odluka o tome hoće li se i koja ponuda privatiti.

Potom je predsjednik Zubak podnio izvješće o radu Udruge od zadnje sjednice održane u svibnju. U tom je razdoblju održan okrugli stol Foruma mladih i članova Predsjedništva Upravnog odbora na kojem su iznesene brojne ideje za buduće aktivnosti mlađih i iskusnijih članova Udruge. Održana je i sjednica Predsjedništva Upravnog odbora na kojoj je bilo riječi o novoj mrežnoj stranici koja je u razvoju.

 

Predsjednik Podružnice Primorsko-goranske županije Krunoslav Kapetanović pripremio je financijsko izvješće održanog humanitarnog koncerta Prsten za budućnost, u kojem su navedeni prihodi od sponzora i ulaznica te donacija fizičkih osoba, a s kojim je članove Upravnog odbora upoznao predsjednik Zubak, istaknuvši kako je nakon podmirivanja svih troškova u Zakladu Prsten uplaćeno gotovo 250 tisuća kuna, za što je i ovom prilikom pohvalio organizatore i zahvalio svima koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji tog tradicionalnog koncerta.

 

Iznesena je ideja organizacije opuštenog druženja u vidu obiteljskog dana ili sportskog događanja te je najavljena svečana Večer članova i prijatelja Prstena, koja se planira održati 3. prosinca u hotelu Sheraton u Zagrebu. Najavljen je i Prstenov poslovni forum koji bi se trebao održati potkraj listopada, a Izvještajna skupština planirana je za listopad ili studeni ove godine.

U planu je i predstavljanje Prstena na Hrvatskom iseljeničkom kongresu, koji će se održati početkom srpnja u Mostaru, a nastavljaju se i aktivnosti članova vodstva Udruge na strateškom planu dugoročnog razvoja Udruge, kao i rad na povećanju broja članova Udruge Prsten i osnivanju novih podružnica i ogranaka te na osnivanju Zajednice Udruga Hrvata podrijetlom iz BiH. Pomoć u radu Udruzi bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten također je među planiranim aktivnostima, a tradicionalni angažman vezano za Izbore u BiH prioritetan je i neupitan, zaključio je Zubak te pozvao sve na suradnju kako bi se pomoglo Hrvatima u BiH.

 

Uslijedila su izvješća o radu i plan aktivnosti podružnica i klubova, a prva je izvijestila predsjednica Podružnice Osječko-baranjske županije Ana Stanić. Na prvoj sjednici nakon Izborne skupštine za tajnika Podružnice ponovno je izabran Marko Šimić, a predstavljeno je i novo vodstvo Kluba poduzetnika i Foruma mladih. Ponovno su donirali obitelji iz Ukrajine osnovnim potrepštinama, a kao i uvijek Klub žena i Forum mladih osječke podružnice proveli su brojne aktivnosti te planiraju i nadalje biti angažirani i aktivni, u organizaciji događanja i u sudjelovanju na raznim manifestacijama, a najavljene su i tradicionalne večeri prstenovaca i prijatelja u Osijeku i Đakovu.

 

Osim organizacije humanitarnog koncerta kao najvažnijeg događaja u proteklom razdoblju, Podružnica Primorsko-goranske županije održala je dvije sjednice Izvršnog odbora, dodijelila nekoliko donacija za prigodna obilježavanja važnih obljetnica iz rata u BiH, a u planu su slične aktivnosti i za iduće razdoblje.

Aktivnosti i planove Podružnice Varaždinske županije predstavio je Mario Paurević,  koji je tom prigodom najavio Piknik na Haliću za 10. srpnja te pozvao sve na to tradicionalno druženje prstenovaca kojim simbolično završava sezona prije godišnjih odmora. Završena je i 13. sezona rekreacije i druženja uz mali nogomet u Sportskom centru TTS Varaždin, koju je svake subote redovito pohodilo dvadesetak članova, prijatelja i simpatizera Udruge s tog područja.

 

Ogranak Sveta Nedelja u suradnji s Klubom žena organizirao je Večer bosanskih pita, već tradicionalnu manifestaciju svetonedeljskog ogranka koja je i ove godine bila iznimno posjećena i izvrsno organizirana. U rujnu je tradicionalna Fišijada na jezeru Rakitje, kad se ponovno prstenovci okupljaju na području Svete Nedelje, gdje žive brojni Hrvati podrijetlom iz BiH.

 

Aktivnosti Kluba poduzetnika predstavio je predsjednik Kluba Draženko Mamić. U njihovoj je organizaciji održano predavanje o kriptovalutama, a sljedeća ključna aktivnost je Prstenov poslovni forum na kojem će ove godine biti razmatrana energetska sadašnjost i budućnost Hrvatske.

 

O aktivnostima Kluba žena izvijestila je Anita Radas Soldan, zamjenica predsjednice, koja je također podsjetila na angažman žena u Večeri bosanskih pita. Održan je i radni sastanak te lipanjsko druženje prstenovki i zajednički posjet izložbi Vlaha Bukovca u Klovićevim dvorima. Najavila je i sudjelovanje na druženju prstenovaca u Sesvetskoj Sopnici te odlazak na hodočašće u Mariju Bistricu vjernika Vrhbosanske nadbiskupije, a planira se i druženje s klubovima žena podružnica. U studenom će organizirati radionicu o običajima i obilazak grada sa ženama iz Ukrajine te druge aktivnosti.

Novoosnovani Klub stipendista također je vrlo aktivan, o čemu je govorila predsjednica Ivana Marelja. Iznijela je zaključke sastanka s aktivnim stipendistima na kojem je, osim lošeg odaziva stipendista na humanitarni koncert, tema bila i njihovi planovi i očekivanja od Prstena te načini na koji bi oni mogli pridonijeti Zakladi i Udruzi, o čemu su se izjasnili i putem ankete u kojoj su pokazali interes za većim angažmanom i volontiranjem unutar Prstena. U planu im je predavanje bivše stipendistice Tatjane Blaž, magistrice glazbene pedagogije i dipl. prof. muzikoterapeutkinje, o tome kako iskoristiti puni potencijal glazbe u svakodnevnom životu, a pokazali su interes i za sudjelovanje u pripremi časopisa Prsten.

 

I Forum mladih bio je aktivan u proteklom razdoblju, a njihov predsjednik Robert Čolić na ovoj je sjednici ponovno iznio trenutačni status izrade nove mrežne stranice, koja bi uskoro trebala biti u funkciji.

 

Predsjednik Kluba znanstvenika Josip Burušić govorio je o formiranju Vijeća Kluba znanstvenika i projektu Kluba sa Sveučilištem u Mostaru te najavio kako bi i Udruga Prsten trebala dobiti određena sredstva u sklopu tog projekta čiju realizaciju pomažu i članovi Prstenova Kluba znanstvenika.

 

Član Upravnog odbora Ivan Marčeta iznio je prijedlog za osnivanje Ogranka Prstena Novi Zagreb, koji bi pokrenuo zajedno s Ivom Bulajom kako bi bili dostupniji članovima koji žive na tom području, a cilj im je i proširiti članstvo jer ondje žive brojni Hrvati iz BiH. Zahvalio je predsjedniku Zubaku na potpori i predsjedniku svetonedeljskog ogranka Pavi Ćorluki na savjetima te najavio osnivanje ogranka početkom rujna u Svetoj Klari. U članstvo Prstena primljeni su novi članovi i dvije pravne članice, a na kraju su predstavljene djelatnosti dviju tvrtki – o tvrtki IT4 d. o. o. Orašje govorio je Ivan Pandurević, a tvrtku NavBiz d. o. o. predstavio je Mario Dalponte. I ova je sjednica završila tradicionalnim druženjem članova Upravnog odbora.