Mladi prstenovci u Europskom parlamentu

Predstavnici Foruma mladih Udruge Prsten posjetili su krajem veljače 2024. Europski parlament u Strasbourgu, gdje ih je ugostio hrvatski zastupnik Karlo Ressler


Nekadašnji njemački grad Strasbourg danas je glavni grad francuske regije Alsace, u kojem se od 1952. godine nalazi najvažnija europska instituciji u Francuskoj – Europski parlament. Kao važan simbol ujedinjenja i pomirenja Francuske i Njemačke, njegova je uloga podsjećati na važnost analize geopolitičkih zbivanja i na ulogu i predanost jednoj od najvećoj demokratskoj instituciji u svijetu.

Predstavnici Foruma mladih Udruge Prsten posjetili su krajem veljače 2024. Europski parlament u Strasbourgu, gdje ih je ugostio hrvatski zastupnik Karlo Ressler. Tijekom trodnevnog boravka u parlamentarnoj prijestolnici Europe, mladi su se susreli i s hrvatskom zastupnicom Željanom Zovko te slovenskim zaposlenikom EP-a Janezom Voukom, koji su im tom prigodom održali predavanje o ovlastima i načinu rada Europskog parlamenta u Centru za posjetitelje.

Posjetili su i Parlamentarij – muzej Europskog parlamenta, gdje su se uz multimedijske vodiče mogli detaljnije upoznati s radom i načinom djelovanja institucije, ulogom i aktivnostima zastupnika te različitim izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju na europskoj i globalnoj razini. Zanimljiv je bio i posjet Vijećnici za vrijeme održavanja plenarne sjednice, gdje se, uživo, sjednica mogla vidjeti i pratiti.

Članice Upravnog odbora Udruge Prsten Lucija Barišić i Petra Jozipović gostovale su sa zastupnikom Resslerom u emisiji Iz srca Europe. Razgovarali su o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te svakodnevnim izazovima s kojim se ondje suočavaju na društvenoj i političkoj razini, a imali su prigodu i predstaviti Prsten, misiju i aktivnosti kojima Udruga potiče ravnopravnost Hrvata u BiH i povezivanje Hrvata s obje strane granice.

Osim edukativnog sadržaja namijenjenog europskim građanima, zahvaljujući ljepoti svoje povijesne jezgre, Strasbourg je poznata turistička destinacija koja nudi puno više i privlači brojne turiste.

“Vratili smo se iz Strasbourga puni pozitivnih dojmova i bogatiji za jedno iskustvo više, a sve što smo naučili pokušat ćemo iskoristiti za dobrobit hrvatskog naroda u BiH kako bi njihov položaj bio ravnopravniji i kvalitetniji. Od srca zahvaljujem zastupniku Karlu Ressleru i njegovu timu na gostoprimstvu s nadom nastavka uspješne suradnje u budućnosti,“ poručila je Petra Jozipović u ime forumaša koji su posjetili Strasbourg.