Mladi franjevac održao predavanje mladima u Prstenu

U organizaciji Foruma mladih, prigodno u vrijeme došašća, fra Zvonimir Pervan održao je predavanje na temu Zauzeta mladež: put od samodostatnosti do darivanja.


U Središnjem uredu Udruge okupili su se brojni forumaši kako bi čuli poruke mladog franjevca konventualca, rodom iz Livna, koji je trenutačno u službi na Sv. Duhu, a u Prsten je došao na poziv forumašice Ane Milanović.

Unatoč brzom razvoju digitalnih komunikacijskih sredstava i brojnim mogućnostima međusobnog umrežavanja i povezivanja, sve je više raširena kultura individualizma koja čovjeka izolira te ga vodi do gubitka doticaja s konkretnom stvarnošću. 

Fra Zvonimir opisao je taj fenomen sintagmom pape Franje “društveni pustinjaci”. Istaknuo je kako čovjek nije izoliran otok i kako ne može tako (pre)živjeti. 

Citirajući Katekizam Katoličke crkve, rekao je kako je čovjek stvoren na sliku Boga, koji je zajedništvo triju Osoba i kao takav je, po svojoj naravi, upućen na povezanost s Bogom te na zajedništvo i interpersonalne odnose s drugim ljudima.

Umjesto samodostatnosti, čovjek je pozvan na velikodušno darivanje. Onaj tko se spremno uključi u zajednicu, tko bezrezervno daruje svoje vrijeme i talente, pronalazi smisao života i kadar je sazrijevati kao čovjek.

Zato je važno graditi prijateljstva, zajedništvo, a mladost je upravo najbolje vrijeme za ostvarenje autentičnih međuljudskih odnosa, vrijeme za ostvarenje prijateljstava, otkrivanje poziva i razvijanja talenata, vrijeme kreativnog i zauzetog djelovanja te velikodušnog darivanja. 

Pozvao je prisutne mlade da budu protagonisti, da se uključe u zajednice, civilne, i crkvene (župa, zajednica mladih, biblijska itd.). Zajednica daje prostor čovjeku za sazrijevanje, štiti ga, ali ujedno ga i neprestano potiče da se kreativno izrazi i da se nesebično daruje.
Poslije predavanja mladi su imali priliku postaviti pitanja, a razvila se i zanimljiva rasprava, koja je ukazivala na to da je tema predavanja bila opravdana.