Korizma suvremenog doba

Ususret Uskrsu, Klub žena Udruge Prsten u suradnji s Hrvatskom Paneuropskom unijom organizirao je tribinu pod nazivom Korizma suvremenog doba, održanu 30. ožujka 2023. u Zagrebu. Predavač je bio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.


Tim povodom u prepunoj dvorani HPEU-a okupili su se brojni članovi i prijatelji Prstena, a na početku ih je sve pozdravila članica Kluba žena Petra Jozipović, moderatorica tribine. Podsjetivši kako korizma nosi poruku nade u konačnu pobjedu dobra i vječnu radost, istaknula je da bismo promijenili svijet na bolje, moramo najprije promijeniti sebe. Zapitala se koji je smisao i cilj korizmenog odricanja, zašto se odričemo, te ujedno odgovorila kako savršen motiv odricanja treba biti ljubav, o čemu je bilo riječi i u nastavku tribine.

Kako je nastalo korizmeno vrijeme u liturgijskoj godini i koji joj je smisao, što nam je potrebno činiti u ovom darovanom vremenu i kako se nositi s izazovima današnjice, objasnio je u predavanju dr. Tanjić.

”Čini se da je čovjek oduvijek težio ostvarenju tog cilja, biti savršen. Taj radikalni čovjek vođen željom za moći i oslobođen svakog odnosa s istinom doživljava sebe prije svega kao individuu, a ne kao osobu. Korizmu svake godine iznova započinjemo liturgijskim slavljem u kojem glavu posipamo pepelom u znak pokore i obraćenja. Snažan govor liturgije nikog ne ostavlja ravnodušnim. Sliku obreda pepeljenja pohranjujemo duboko u svoju nutrinu. Ono je izričaj vjere i nade. Vjerujemo da je Bog po svojem Sinu milosrdan i nadamo se da idemo po Njegovu milosrđu i našem obraćenju zadobiti spasenje. Pepeo je znak poziva na obraćenje i naše predanosti tome hodu unatoč tomu što često u vlastitoj svakodnevici zaboravljamo na Boga. Korizma nas poziva kako da ga se sjetimo, kako da ga vratimo u središte vlastitog života. A današnje nam evanđelje otkriva put spomena Boga i Njegova stavljanja u središte,” poručio je Tanjić.

Prsten i Paneuropska unija nastavljaju suradnju

U ime domaćina i suorganizatora obratio se predsjednik HPEU-a profesor Pavo Barišić, član Europske akademije znanosti i umjetnosti i Udruge Prsten. Napomenuo je kako je Paneuropska unija najstariji pokret za ujedinjenje Europe, a ove godine obilježava stoljeće plodnog djelovanja te je taj jubilej bio povod da sve okupljene podsjeti kako je zaštitni znak europskog ujedinjenja znak Sunčeva križa.

“Pod tim simbolom čovječnosti i umnosti ujedinjuje se Europa, a u tom je duhu organizirana i ova tribina,“ naglasio je Barišić te zahvalio Klubu žena Udruge Prsten na inicijativi, najavivši da će se u sklopu daljnje suradnje uskoro održati tribina o Europskom centru za mir i suradnju “Marija Zvijezda“, na kojoj će gostovati biskup Franjo Komarica.

Predsjednica Kluba žena Ivana Milas pozdravila je okupljene u ime Udruge Prsten te je također izrazila zadovoljstvo obnovljenom suradnjom s Paneuropskom unijom. Istaknula je kako je ova tribina ujedno povod kako bismo malo dublje promislili o sebi i o drugima, kao i o vremenu korizme, koja se često trivijalizira i svodi na puko nabrajanje čega smo se odrekli, a ponekad i to smetnuli. ”A možda smo jednostavno u žurbi života zaboravili da postimo zato kako bismo se distancirali od svjetovnih stvari i da bismo mogli čitavog sebe predati duhovnom životu,” kazala je Milas, izrazivši nadu kako će i ova tribina potaknuti na dublje promišljanje i otvorenija srca za nadolazeći Uskrs.

Nakon predavanja uslijedila su pitanja i komentari sudionika tribine koji su sa zanimanjem pratili izlaganje te potom i odgovore prof. Tanjića, koji je također izrazio zadovoljstvo održanom tribinom, a večer je završila druženjem uz zanimljivu raspravu na temu korizme.