Kako komunicirati s različitim profilima sugovornika

U organizaciji Foruma mladih, u Središnjem uredu Udruge Prsten 6. ožujka 2024. gostovao je komunikacijski trener Ante Mihaljević. Održao je predavanje i radionicu na temu Različiti profili sugovornika.


Tema je primjenjiva u privatnoj i poslovnoj komunikaciji, a privukla je brojne prstenovce, među kojima su bili i predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić, dopredsjednici Draženko Mamić i Ana Babić te mnogi drugi.

 Predsjednik Foruma mladih Robert Čolić pozdravio je na početku sve nazočne i predstavio trenera za poslovnu komunikaciju Antu Mihaljevića, koji je potom održao zanimljivo predavanje i radionicu o prepoznavanju komunikacijskih pristupa u različitim situacijama te profiliranju sugovornika i procjeni osobnosti.

Predstavio je različite profile sugovornika kroz tzv. DISC model – dominantan, interaktivan, podržavajući i savjestan, a svaki od modela obilježen je određenom bojom i životinjom te ima svoje prednosti i nedostatke. Tako je svatko za sebe, ali i osobe koje poznaje, mogao odrediti ili barem pretpostaviti kojem tipu pripada – crvenom (orao), žutom (papiga), zelenom (grlica) ili plavom (sova), a Mihaljević je savjetovao da živimo u skladu sa svojim “bojama“ kolikogod je to moguće.

Pojasnio je i kako s kojim profilom sugovornika komunicirati, bilo da mu hoćete nešto prodati ili zajedno radite, te je jednostavnim primjerom pokazao kako je, unatoč istim uputama kako rezati papir iste veličine, rezultat uvijek različit, baš kao i svi mi.