Izvještajno-izborna skupština Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten

Stanić na čelu Prstena, u fokusu ekonomsko jačanje Hrvata u BiH

Svjetlan Stanić dobio je potporu za još jedan mandat na čelu Udruge koja okuplja gospodarstvenike iz svih krajeva naseljenih Hrvatima iz BiH


Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten, organizacija koja okuplja gospodarstvenike iz svih krajeva naseljenih Hrvatima iz BiH, kao i istaknute predstavnike poslovne zajednice koji svojim iskustvom, znanjem i predanošću promišljaju i kreiraju strateške korake usmjerene prema jačanju ekonomskog položaja hrvatskog naroda, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini, dobila je novo/staro vodstvo.

Izabrano novo/staro rukovodstvo

Na Izvještajno-izbornoj skupštini koja je 15. ožujka održana u Čapljini za predsjednika je potvrđen dosadašnji prvi čovjek Udruge Svjetlan Stanić. U izjavi za Večernji list naglasio kako Udruga nastavlja aktivan rad na svojim strateškim ciljevima, a prvi je gospodarski boljitak Hrvata u BiH. U tom je kontekstu naveo i kako su, uz ostalo, u fokusu i teme koje se tiču jačanja malih i srednjih poduzetnika, a sve kako bi se ekonomska situacija hrvatskog naroda u BiH podignula na veću razinu. Dalibor Milinković izabran je za regiju Hercegovine, Dragutin Živković za Posavinu, Marko Kasipović za Republiku Srpsku te Miroslav Duno za područje središnje Bosne. Skupština je bila prilika za aktualiziranje niza važnih tema koje se odnose na ekonomski razvoj, tržište radne snage, jačanje konkurentnosti gospodarstva i ostale, a od životnog su značaja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Nakon Skupštine uslijedio je konferencijski dio dana, s dva značajna panela s aktualnim temama koje se odnose na ekonomski razvoj i tržište radne snage. Na prvom panelu “Financiranje budućnosti: razvojne banke i njihova uloga u ekonomskom razvoju” panelist je bio Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a, dok su panelisti drugog panela “Izazovi s radnom snagom u regiji” bili Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje i Marijana Galić (Parlamentarna skupština BiH) stručnjakinja za konkurentnost radne snage u BiH i regiji. Skupština Prstena okupila je predstavnike političkog, ekonomskog i društvenog života Hrvata u BiH i RH. Na sjednici su bili predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske…U ime sestrinske Udruge Hrvata BiH Prsten u RH Skupštini je nazočio član Predsjedništva Upravnog odbora Tonči Visković.

Poslane važne poruke

Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten temeljna je organizacija koja okuplja brojne gospodarstvenike i uspješne predstavnike poslovne zajednice iz reda hrvatskog naroda, a koji dolaze iz svih krajeva BiH.  Temeljni je cilj na jednom mjestu definirati strateške korake ekonomskog razvoja područja u kojima žive Hrvati, lobirati za usvajanje niza zakonskih i drugih rješenja koja trebaju poboljšati poslovnu klimu te u konačnici stvoriti što povoljnije okružje za realizaciju različitih investicija koje sa sobom nose otvaranje novih radnih mjesta. Skupština je bila događaj s kojeg su odaslane važne poruke o potrebi strateškog pristupa rješavanju brojnih ekonomskih izazova, ali i naglašavanje prilika koje stoje pred bosanskohercegovačkim gospodarstvom kad govorimo o ubrzanju europskog puta zemlje. Provedba reformi na političkom planu otvara mogućnosti i snažnijeg financiranja iz europskih fondova, ali i stvara povoljnije ulagačko ozračje koje može rezultirali pokretanjem novih investicija. Prsten u tom smislu može biti važan čimbenik koji će isticati sve prednosti s kojima se BiH može bolje pozicionirati u europskim gospodarskim tokovima. Reforme koje BiH provodi ili će provoditi u razdoblju koje je pred nama dodatno bi trebale olakšati poslovanje domaćim gospodarskim subjektima, a koji će onda moći realizirati nove poslovne ideje, otvarajući nova radna mjesta i podižući ukupni životni standard.

Izvor: Večernji list BiH, autor: Dario Pušić