Humanitarni koncert za Zakladu Prsten napunio zagrebački HNK

Prstenova večer za budućnost

Humanitarni koncert Prsten za budućnost okupio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu brojne članove i prijatelje Udruge Hrvata BiH Prsten, među kojima su bili i stipendisti Zaklade Prsten kojima je i posvećena ova Prstenova večer za budućnost.


Tradicionalni koncert kojim se prikupljaju sredstva za stipendije, koje studentima iz Bosne i Hercegovine dodjeljuje Zaklada Prsten, održan je 10. srpnja 2023. u organizaciji Udruge Prsten, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH i medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista.

Stipendisti Zaklade Prsten

Koncert kojim se ujedno obilježava 16. obljetnica Zaklade Prsten vodio je poznati televizijski voditelj Frano Ridjan, a prigodnim govorima obratili su se predsjednik Udruge Pavo Zubak, upravitelj Zaklade Ivo Grgić i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Marko Pipunić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, izaslanik predsjednika Vlade.

Među uzvanicima bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Krunoslav Katičić, predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik Zvonko Milas, saborska zastupnica Zdravka Bušić te izaslanici i predstavnici drugih institucija.

Foto: Stjepan Stjepić

Pozdravljajući nazočne u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno, ministar Fuchs izrazio je zadovoljstvo što je Udruga Prsten prepoznala važnost obrazovanja i potpore onima kojima je potrebna te ulaže u taj segment.

”Ljudski je potencijal ono što definira društvo i bez kvalitetnih, obrazovanih mladih ljudi teško je zamisliti budućnost, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu,“ kazao je Fuchs te istaknuo da Vlada i resorno ministarstvo kontinuirano povećavaju ulaganja u obrazovanje i stipendiranje, a pohvalio je i napore Udruge Prsten u tom pogledu te izrazio daljnju potporu Vlade Prstenu i napose našim mladima u BiH.

Foto: Stjepan Stjepić

Predsjednik Udruge Prsten Pavo Zubak zahvalio je stipendistima na tome što su nam pružili mogućnost da im pomognemo, uzvanicima i svima nazočnima što su svojim dolaskom i kupnjom ulaznica podržali Zakladu Prsten i ovaj hvalevrijedan projekt stipendiranja studenata, Vladi i Večernjem listu na pokroviteljstvu, producentu i izvođačima na koncertu te prstenovcima na organizaciji, kao i svim sponzorima i donatorima.

”Primjerom pokazujemo da je hrvatski narod svjestan svoje odgovornosti, pun dobrote i da nitko ne smije ostati usamljen,“ poručio je Zubak te dodao da su prodane 694 ulaznice za ovaj humanitarni koncert i popunjen HNK, kojima je također zahvalio na domaćinstvu.

Foto: Stjepan Stjepić

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade Marko Pipunić osvrnuo se na često isticanje kako danas živimo u izazovnim vremenima te zaključio kako živimo u dobrim vremenima u našoj lijepoj Hrvatskoj, puno boljim nego prije nekoliko desetljeća, a posebno je istaknuo potrebu da se u živote svih unese više empatije, koja pomaže potrebitima i oplemenjuje one koji pomažu.

”Ovo su dobra vremena, nikad bolja!“ poručio je Pipunić i pozvao sve da pruže pomoć onima kojima je potrebna. Zahvalio je svima koji podupiru rad Zaklade Prsten i stipendiranje studenata iz i u BiH, a stipendistima je poručio da slijede taj primjer kad i sami budu u mogućnosti pomoći drugima.

Foto: Stjepan Stjepić

Svim dosadašnjim i budućim donatorima zahvalio je i upravitelj Zaklade Ivo Grgić, koji je istaknuo da Zaklada Prsten počiva na tri principa, a to su javnost, uključivost i održivost. Pozvao je sve da i nadalje podupiru Zakladu, kao i bivše i sadašnje stipendiste da pruže ruku pomoći kad budu u mogućnosti, te u skladu s nazivom koncerta Prsten za budućnost poručio: ”Mi budućnost ne očekujemo, mi budućnost kreiramo!“

Foto: Stjepan Stjepić

Na repertoaru glazbenika, koji su svojim nastupima pokazali veliko srce i pružili svima još jednu večer za pamćenje, bile su neke od najpoznatijih skladbi pojedinih izvođača, hitovi legendarnih bosanskohercegovačkih glazbenika poput Indexa, Bijelog dugmeta i Jadranke Stojaković, kao i čuvene sevdalinke koje su bile posebno emotivne i dojmljive.

Glazbeni producent koncerta je Nikša Bratoš, a njegov bend pratio je sve izvođače, među kojima su bili Vanna, Goran Karan, Amira Medunjanin, Marko Kutlić i naš prstenovac Ivan Jelić, svi odreda izvrsni izvođači koji su raspjevali, ali i rasplakali publiku u prepunom zagrebačkom HNK-u, a nasmijala nas je satiričarka Ena Rajić koja je izvela zanimljiv performans.

Foto: Sandra Malić

Tako je u odličnom ozračju, uz smijeh i suze, protekla ova Prstenova večer za budućnost, koncert za pamćenje koji su iz prvog reda pratili oni na kojima i počiva budućnost Prstena, ali i našeg naroda u naše dvije domovine – naši stipendisti, a iz svečanih loža i prepunog partera potporu su im pružili mnogi članovi i prijatelji Prstena koji znaju da je ulaganje u znanje i obrazovanje najbolja investicija.

Foto: Sandra Malić

U svrhu prikupljanja sredstava za Zakladu Prsten, Udruga je do sada organizirala deset humanitarnih koncerata, i to u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Osijeku i Rijeci. U proteklih 15 godina Zaklada Prsten dodijelila je 316 stipendija i omogućila višegodišnje stipendiranje 142 studenata i učenika u BiH i iz BiH, za što su sredstva osigurali članovi i prijatelji Udruge Prsten, a broj stipendista i iznos stipendije s godinama se povećava. 

SPONZORI KONCERTA

FOTOGALERIJA