Humanitarni koncert za Zakladu Prsten napunio riječki HNK

Prsten za budućnost – večer za pamćenje

U prepunoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci održan je Humanitarni koncert Prsten za budućnost, a cijeli događaj ukratko bi se mogao opisati u samo tri riječi – večer za pamćenje.


Tradicionalni koncert kojim se prikupljaju sredstva za stipendije koje studentima iz Bosne i Hercegovine dodjeljuje Zaklada Prsten, održan je 10. svibnja 2022.  u organizaciji Podružnice Primorsko-goranske županije, pod pokroviteljstvom Vlade RH i Primorsko-goranske županije i u suorganizaciji s Gradom Rijekom te Hrvatskim narodnim kazalištem.

Koncert je vodio poznati televizijski voditelj Mirko Fodor, a prigodnim govorima obratili su se predsjednik Podružnice Prsten Primorsko-goranske županije Krunoslav Kapetanović, predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten Pavao Zubak, upravitelj Zaklade Ivo Grgić, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Marko Pipunić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Pozdravljajući nazočne u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, njegov izaslanik ministar Butković istaknuo je kako kao osvjedočeni prijatelj Prstena premijer Plenković podupire rad Udruge pa i ovaj Humanitarni koncert, koji ima plemenitu svrhu. “Pokazali ste ono najbolje u nama, a to je kako pomagati drugima, što kao dobri ljudi i uspješni poduzetnici ustrajno činite, ne zaboravljajući pritom svoje podrijetlo ni krajeve iz kojih ste potekli,“ kazao je Butković te najavio daljnju potporu Vlade radu i djelovanju Prstena.

Pohvalu Prstenu iskazao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je istaknuo multikulturalnost i otvorenost Primorsko-goranske županije u kojoj su svi dobrodošli, a mnogi iz Bosne i Hercegovine ondje su se trajno nastanili, zbog čega Udruga Prsten ima svoju podružnicu i u toj županiji.

U ime gradonačelnika Grada Rijeke obratio se njegov zamjenik Goran Palčevski koji se posebno osvrnuo na važnost stipendiranja studenata i ulaganja u znanje, o čemu Rijeka kao sveučilišni grad posebno vodi brigu te je stoga njihova potpora takvim hvalevrijednim inicijativama i aktivnostima neupitna.

“Ponosimo se potencijalom koji smo postigli kroz stipendiranje djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i zahvaljujemo stipendistima koji su nam dopustili da budemo dio njihove karijere i što su nam dopustili da ih podržimo, dajući Zakladi kroz ovaj čin dodatan smisao, a to nas generalno sve skupa čini boljim ljudima,“ poručio je predsjednik Udruge Hrvata BiH Pavo Zubak, a o djelovanju Zaklade Prsten govorili su upravitelj Zaklade Ivo Grgić i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Marko Pipunić, zahvalivši svima koji podupiru njezin rad i stipendiranje studenata iz i u BiH.

“Ovo što činimo večeras činimo za mlade ljude. Otvaramo im vrata, pomažemo im da se snađu, a danas više nego ikad u ova turbulentna vremena važno je svijet učiniti ljepšim, a onima koji dolaze pokazati da će nam biti drago budu li mudriji i bolji od nas,“ kazao je Kapetanović te zahvalio pokroviteljima i suorganizatorima, kao i svima koji su kupnjom ulaznice i dolaskom na koncert dali potporu Zakladi.

 

Koncert je s pjesmama Vjetar se vezati ne može i Ima nešto od srca do srca otvorio legendarni Dražen Žerić Žera, a u malo drukčijem tonu nastavio je svima poznati Mario Lipovšek Battifiaca s pjesmom Del tebe.

 

Zatim su Neno Belan & Fiumensi izveli Rijeku snova, Sunčan dan i Ocean ljubavi, a Željko Bebek probudio je nostalgiju  izvedbom Oprosti mi što te volim, Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac i Kupit ću nam sat.

Glazbenik Marko Tolja otpjevao je pjesme Putujem i Tišina, a Ivan Jelić oduševio je s tri obrade: Što te nema Jadranke Stojaković, Sanjam od Indexa i Ali pamtim još Hanke Paldum. Za kraj koncerta Martina Majerle izvela je Na Trsatu, a glumac Goran Grgić izrecitirao je stihove prstenovca Marka Pandurevića Ja vjerujem.

 

U svrhu prikupljanja sredstava za Zakladu Prsten, Udruga je do sada organizirala devet humanitarnih koncerata, i to pod nazivom  Prsten za budućnost 2007. i 2008. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te 2010. i 2018. godine u Slavonskom Brodu i 2019. u Osijeku. Održani su i humanitarni koncerti pod nazivom Ja ljubim 2014., 2015., 2016. i 2017. godine u Muzeju Mimara.

Do sada je Zaklada Prsten dodijelila 400 stipendija studentima za što su članovi i prijatelji Udruge Prsten osigurali oko 3.500.000 kn, čime je omogućeno višegodišnje stipendiranje 137 studenata.

 

Foto: Novi list / V.Karuza i M. Levak, N. Kurti / M. Trogrlić