Hrvatski dječji pisci Bosanske Posavine u Prstenu

“Drago mi je da ste došli i da nas je knjiga okupila. Mi smo narod koji je kultura održala. Jezik, pismo, vjera, svi elementi etnologije i etnografije dali su nam identitet i po njima smo ono što jesmo“, istaknuo je u vrlo nadahnutom uvodu moderator promocije Željko Ivanković

U prepunom Središnjem uredu Udruge Prsten u Zagrebu 11. travnja 2024. održana je promocija edicije Hrvatski dječji pisci Bosanske Posavine, koja obuhvaća tri knjige trojice autora.

Promociji su nazočili predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić, predsjednica Kluba žena Ivana Milas, predsjednik Ogranka Sveta Nedelja Pavo Ćorluka, a mnogi prstenovci doveli su svoju djecu i unuke, kojima su knjige i namijenjene.

U ime domaćina i organizatora promocije okupljene je pozdravila dopredsjednica Prstena Gordana Jelavić, koja je istaknula da nam je knjiga najbolji prijatelj i da s njom nikad nismo sami. “Danas smo ovdje jer smo prije dvije godine podržali projekt edicije Hrvatski dječji pisci Bosanske Posavine. Hvalevrijedna je inicijativa podržati pisanu riječ koja ostaje u nasljeđe našoj djeci. Pričama i pjesmama približit ćemo im svoj zavičaj i prvu domovinu,“ rekla je Jelavić.

Predsjednik Bratić ukratko je predstavio Udrugu Prsten, njezine brojne aktivnosti te posebno istaknuo rad Foruma mladih.

Petar A. Ćosić predstavio je svoju knjigu Priče šuma i vjetrova, Ivo Kobaš Ljubav na tone i Ivica Vanja Rorić Dječak grli svijet, a promociju je moderirao Željko Ivanković, književnik i književni kritičar iz Sarajeva.

“Drago mi je da ste došli i da nas je knjiga okupila. Mi smo narod koji je kultura održala. Jezik, pismo, vjera, svi elementi etnologije i etnografije dali su nam identitet i po njima smo ono što jesmo“, istaknuo je u vrlo nadahnutom uvodu moderator Željko Ivanković.

Istaknuo je kako dugo vremena u BiH nije bilo dječje književnosti, no onda je nastala antologija dječjih priča i poezije. “U toj antologiji zastupljena su i trojica autora čija djela danas predstavljamo, a svi smo kao dječji pisci zastupljeni i u školskoj lektiri u BiH“, kazao je Ivanković.

Nakon što je moderator predstavio pisce, oni su govorili svoju poeziju i čitali dijelove priča. Bila je to večer poetike, emocije, duhovitosti, šarma, ugodnog raspoloženja. Promocija je bila prodajnog karaktera i sav je prihod namijenjen za stipendiranje studenata putem Zaklade Prsten.

Ugodno ozračje dodatno je upotpunio nastup glazbenika Ivana Jelića, čije izvedbe poznatih pjesama Tebi majko misli lete i Ima neka tajna veza uvijek diraju u srce, a kako to inače biva kad se okupe prstenovci, druženje je nastavljeno uz različite pite, za što se pobrinuo Pavo Ćorluka, u čijoj se organizaciji redovito održava i Večer bosanskih pita.