Dragan Primorac u Rijeci: Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova

Primorac je istaknuo neke od svojih najvažnijih životnih trenutaka koji su mu otvorili put k nekoj novoj spoznaji ili saznanju


U organizaciji podružnice Udruge Prsten Primorsko-goranske županije i Medicinskog fakulteta u Rijeci danas je održano predavanje “Ključevi uspjeha” prof. dr. sc. Dragana Primorca, našeg istaknutog znanstvenika i bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta, kojim je ukazao na mogućnost uspjeha koji je dostupan svakome i “otključao ga”.

Uvodno su prisutne pozdravili dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Goran Hauser, te Ana Babić i Željko Marjanović iz Udruge bosanskih Hrvata “Prsten”, nakon čega je uslijedilo predavanje prof. dr. sc. Dragana Primorca čiji je cilj osvješćivanje potencijala koji leži u svakome od nas i koji nije unaprijed određen ili zadan.

Istaknuti liječnik, pedijatar, znanstvenik, predavač, genetičar i forenzičar, dobitnik mnogih svjetskih priznanja koji je objavio više od dvije stotine objavljenih radova u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima, prof. dr. sc. Dragan Primorac, održao je predavanje pod nazivom “Ključevi uspjeha” kojim je svojim vlastitim životnim i karijernim primjerom poslao poruku o postojanju skrivenog potencijala koji leži u svakome, samo ga je potrebno “otključati”.

Secirajući sustavno svoj život i karijeru, no ne i posve temeljito, jer s obzirom na njegovu bogatu karijeru u svakome segmentu i iznimna postignuća ona u jednome predavanju i nije moguća, Primorac je istaknuo neke od svojih najvažnijih životnih trenutaka koji su mu otvorili put k nekoj novoj spoznaji ili saznanju.

Tijekom dosadašnjeg životnog putovanja Primorac je istaknuo važnost uloge mentora u životu mlade osobe, jer, kako govori, mentor može usmjeriti na pravi put, nesebično prenositi znanje i može prepoznati skriveni potencijal.

U svojoj je karijeri, ističe, imao više osoba koje su vjerovale u njega i prepoznale njegov rad, a posebno se ističe Shimon Peres kojeg je smatrao i mentorom i prijateljem, a bio je “jedan od mnogobrojnih sanjara kojem su se gotovo svi snovi ostvarili”.

U životu općenito, pa i radu, kaže, bitno je usuditi se imati san i sanjati, jer time smo korak bliže ostvarenju toga sna, bez obzira na razne životne uspone i padove, odnosno nedaće koje snađu svakoga.

Jer, iako se percipira kao uspješan, i on sam imao je razne padove i trenutke nesigurnosti, no ipak je vjerovao u ono što radi i nije se bojao izazova.

Također, sanjao je u svoje ime i u ime svih nas, jer nas je u inozemstvu predstavio u najboljem svjetlu.

Samo pojedinac koji se u ime sporta dizao u ranim jutarnjim satima i penjao na Marjan, a danas vrhu planine zvane znanost; Primorac je primjer uspjeha, pojedinac koji principom red-rad-disciplina i dalje stvara i mnogo daje, a sigurni smo da u znanosti može još mnogo toga dati, kao i Hrvatska općenito za koju i sam ponavlja da – može.

Inspiriran mudrim izrekama, Primorac je svaku od životnih situacija ili izazova povezao s pojmovima i/ili ključnim riječima njegova predavanja – uspjeh, snovi, moć uma i misli, usponi i padovi, želje i snovi, prioriteti, promjena, strast, red, rad i disciplina – koje su ujedno životna vodilja. A budućnost, rekla bi Eleanor Roosevelt, a ponovio je Primorac – pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

Izvor: Novi list / foto: Sergej Drechsler