Demistifikacija istinske solidarnosti

U organizaciji Foruma mladih, u Središnjem uredu Udruge Prsten 17. lipnja 2024. gostovao je konzultant i stručnjak na području financija Andrej Grubišić. Održao je predavanje zanimljivog naziva Demistifikacija istinske solidarnosti, a tim povodom okupili su se brojni članovi Udruge.


U ime organizatora nazočne je pozdravio dopredsjednik Podružnice Primorsko-goranske županije Željko Marijanović, aktivni član Foruma mladih i inicijator predavanja.

Predstavio je predavača Andreja Grubišića, koji je potom zahvalio na pozivu te istaknuo da je posebno ponosan na svoje podrijetlo iz Bosne i Hercegovine u koju i danas često odlazi.

Zanimljivo i sadržajno predavanje započeo je tumačenjem teoloških i ljudskih stožernih kreposti, a zatim je iznio teorijske postavke konzervativizma kao svjetovne podloge za formiranje stavova o društvu. “Konzervativizam nije religija, ideologija ili dogma, nego stanje ljudskog uma, vrsta karaktera i percepcija građanskog ljudskog poretka“, rekao je Grubišić.

Nastojao je rastumačiti jedan od mitova koji se vežu uz kapitalizam, a to je da je on neosjetljiv prema potrebama drugih ljudi. Naglasio je da, unatoč tome što su pojedinci na slobodnom tržištu motivirani ostvarivanjem vlastitih ciljeva, oni ujedno moraju biti obazrivi prema interesima ostalih pojedinaca jer se, u suprotnom, ekonomska razmjena neće dogoditi.

Na kraju je objasnio kako je važno koristiti kreposti u procesu stvaranja bogatstva jer samo tako možemo pomoći drugima, odnosno govorio je o putu od spontane solidarnosti na slobodnom tržištu, preko eksplicitne solidarnosti do kršćanske ljubavi.

Nakon predavanja druženje forumaša i gostiju nastavilo se u prostorijama Udruge.