Sve veći broj članova, reorganizacija i promišljanja o budućnosti Prstena

Na sjednici Upravnog odbora Udruge Prsten, održanoj 20. veljače 2024., ključne teme bile su reorganizacija i širenje te budućnost Prstena, o kojoj se intenzivno promišlja i osmišljava strategija kako u rad Udruge uključiti šire i mlađe članstvo.


Predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić pozdravio je članove Upravnog odbora u prepunoj dvorani Zubak Grupe u Sesvetama. Posebno je pozdravio goste iz Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije, koji su najavili osnivanje i reaktiviranje županijskih podružnica.

Izvijestio je i o najvažnijim provedenim i planiranim aktivnostima Udruge, a potom su uslijedila pojedinačna izvješća čelnika i predstavnika podružnica i ogranaka te klubova. Iznesena su najvažnija događanja provedena od zadnje sjednice UO-a te planovi za iduće razdoblje.

O aktivnostima Podružnice Primorsko-goranske županije govorio je Željko Marijanović te, među ostalim, istaknuo da Podružnica traži novi odgovarajući gradski prostor za njihovo sjedište što bi omogućilo okupljanje šireg članstva.

Predsjednik Podružnice Brodsko-posavske županije Robert Kuduz najavio je Donatorsku večer, 26. travnja, u Slavonskom Brodu. Planiraju  organizirati i znanstveni skup u suradnji sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu i Institutom za povijest, kao i humanitarnu nogometnu utakmicu. Potvrđen je i prijam izabranih predstavnika Podružnice u Upravni odbor, u koji su uz predsjednika Kuduza primljeni Dražen Kozak i Anto Pivac.

Podružnica Osječko-baranjske županije bila je uobičajeno vrlo aktivna u svim svojim segmentima, a o provedenim i planiranim aktivnostima osječkog Kluba poduzetnika i Kluba žena te Foruma mladih govorio je Ivan Pandurević. Posebno je istaknuo daljnje povezivanje i širenje članstva.

Predsjednik Podružnice Varaždinske županije Ilija Ponjavić također se osvrnuo na najvažnija događanja održana u proteklom razdoblju, izrazio je zadovoljstvo uspješno organiziranim tradicionalnim blagdanskim druženjem kojim su započeli ovu godinu, uz redovite sastanke vodstva Podružnice i susrete malonogometne ekipe, koja je aktivna i na humanitarnom planu.

O aktivnostima Ogranka Sveta Nedelja govorio je predsjednik Pavo Ćorluka te najavio izložbu slika članice Prstena Gordane Marijić u Turističkoj zajednici Sveta Nedelja, koja će se moći razgledati od 22. veljače do 5. ožujka. U ožujku planiraju organizirati Večer igre prstena, a u suradnji s Klubom žena i tradicionalnu Večer bosanskih pita.

Ogranak Novi Zagreb nastavlja raditi na promidžbi Udruge u lokalnoj zajednici i povećanju članstva, kazao je predsjednik Ivan Marčeta, a posebno se osvrnuo na sudjelovanje u organizaciji dobrotvorne večeri za obnovu Svetišta sv. Ive u Podmilačju.

Aktivnosti Kluba žena predstavila je predsjednica Ivana Milas te je uz sve provedene navela i planirane aktivnosti. Najavila je obilježavanje Međunarodnog dana žena te početkom travnja izlet članica u prirodu povodom Svjetskog dana zdravlja.

Predsjednica Kluba stipendista Ivana Marelja kazala je da u proteklom razdoblju nije bilo okupljanja zbog studentskih obveza članova, a  planiraju organizirati radionicu pisanja životopisa i motivacijskog pisma za zainteresirane članove Kluba i Udruge.

Forum mladih uvijek je aktivan, a njihov predsjednik Robert Čolić angažiran je i izvan Foruma te se u svojem izvješću, osim brojnih provedenih i planiranih aktivnosti naših vrijednih forumaša, osvrnuo i na druge teme te obavijestio sve da će se aktivirati jedinstvena adresa elektroničke pošte za sve podružnice i ogranke, o čemu će svi biti  pravodobno informirani.

Nakon najuspješnije dosad provedene božićne humanitarne akcije Mladi mladima, kojom su nadmašili sva očekivanja, planiraju uskoro posjetiti i darivati djecu u domovima u BiH. U planu je i kviz o poznavanju BiH te predavanje o komunikaciji i rješavanju konfliktnih situacija, team building i izlet na Sljeme.

Udruga planira osnovati i Klub zdravstvenih djelatnika, o čemu je izvijestio dr. Stipe Ćorluka te dodao da već imaju velik broj zainteresiranih članova. Ujedno je izlagao i na temu Budućnost Prstena i Prsten 20 te najavio tematsku sjednicu kojom bi se potaknulo značajnije angažiranje članstva mlađeg od 45 godina u rad Udruge kako bi se osigurao daljnji razvoj i budućnost Prstena na čvrstim temeljima koje su postavili osnivači i dosadašnja vodstva Udruge, kojima je posebno zahvalio, zaključivši kako njihov doprinos i postignuća obvezuju na daljnji intenzivan rad i zalaganje.

Dopredsjednica Udruge Gordana Jelavić istaknula je kako već imamo primjere višegeneracijskog obiteljskog angažmana u Prstenu, što je dobar znak da Prsten ima budućnost, a svaki novi angažman u tom pogledu uvijek je dobrodošao. Dobrodošao je i angažman svih članova i šire u pripremi godišnjeg časopisa Prsten te je pozvala sve da svoje prijedloge tema dostave u Središnji ured do 15. ožujka kako bi pravodobno počeli s pripremom i izradom ovogodišnjeg izdanja.

O mogućnostima provedbe projekata financiranih iz EU-ovih fondova izvijestio je Anto Novaković te predložio da se počne s manjim projektima koje mogu provoditi podružnice s pravnom osobnošću, a ogranci ih mogu inicirati i sudjelovati u realizaciji.

Predsjednik  Bratić izvijestio je o promjeni statusa podružnica Krk i Mali Lošinj – Cres u ogranke Podružnice PGŽ-a, što je usklađivanje s odredbama Statuta Udruge, a o čemu su obaviješteni i usuglasili se čelnici tih dviju prijašnjih podružnica.

O osnivanju podružnice Prstena u Požeško-slavonskoj županiji govorio je Goran Matijević, istaknuvši da imaju dosta zainteresiranih za članstvo, a reaktivaciju Podružnice Vukovarsko-srijemske županije najavio je Marko Adžamić iz Županje, koji je također kazao kako na tom području živi dosta stanovništva podrijetlom iz BiH te postoji interes za ponovnim aktiviranjem podružnice.

Predsjednik Bratić kazao je da takav interes postoji i u Karlovačkoj županiji, gdje se također radi na pripremama za osnivanje podružnice, te  najavio takvu mogućnost na području Dalmacije, a Pavo Ćorluka govorio je o interesu za osnivanjem Podružnice Zagrebačke županije, što je također pozdravljeno kao dobra inicijativa.

Dopredsjednik Udruge i predsjednik Kluba poduzetnika Draženko Mamić izvijestio je o pripremama za ovogodišnji Prstenov poslovni forum, koji će se održati 10. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH, na temu Migracije – tržište rada – administracija. Obavijestio je također da su izrađene značke s logom Prstena za prodaju članstvu Udruge te se mogu nabaviti u Središnjem uredu Udruge po cijeni od 10 eura, a dopredsjednik Ivan Pandurević najavio je izradu novih polo majica s logom Prstena.

Najavljeno je predavanje na temu Fiziologija tjelesnog starenja i kronobiološka etiopatogeneza koje će održati prof. dr. sc. Zdenko Kovač 28. veljače u 18 sati u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu, kao i promocija edicije Hrvatski dječji pisci Bosanske Posavine u Središnjem uredu Udruge 11. travnja u 18 sati.

O organizaciji Humanitarnog koncerta Prsten za budućnost odlučit će se u idućem razdoblju, a bilo je riječi i o suradnji s HKD-om Napredak, na koju se osvrnuo počasni predsjednik Pavo Zubak, te najavio daljnji rad na povezivanju Prstena i svih zavičajnih klubova s ciljem snažnijeg povezivanja svih Hrvata iz i u BiH.

Na kraju sjednice u članstvo Udruge primljeno je 98 fizičkih i pet pravnih osoba, što je najbolji pokazatelj rada na širenju Prstena, a nakon sjednice predstavnici Cotrugli Business School prezentirali su rad i mogućnosti te tvrtke.