Blagdansko druženje Prstenovaca u Varaždinu

Blagdansko druženje članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH Prsten, koje tradicionalno početkom godine organizira Podružnica Varaždinske županije, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, održano je 7. siječnja 2023. u Varaždinu.

U varaždinskom Hotelu Turist okupilo se oko 200 članova Udruge Prsten te njihovih gostiju i uzvanika, a na jedanaestom Blagdanskom druženju obilježena je 13. obljetnica djelovanja Prstenove podružnice u Varaždinu.

U ime domaćina i organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Podružnice Ivica Andrić. Osvrnuo se na proteklu 2022. godinu te izrazio nadu da se pandemija više neće ponoviti, a rat na tlu Europe ubrzo završiti.

Prisjetio se kako su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini mnogi Hrvati iz BiH našli utočište u svojoj drugoj domovini, Hrvatskoj, a među njima su i oni koji su novi dom zasnovali u Varaždinskoj županiji. Podsjetio je da Prsten od svojeg osnivanja 2005. godine djeluje kroz šest podružnica i tri ogranka te više klubova unutar kojih se odvijaju najvažnije aktivnosti Udruge, a spomenuo je i sestrinsku Udrugu bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH sa sjedištem u Vitezu.

Istaknuo je snagu Prstena u brojkama, fizičkih i pravnih osoba, i njihova značajnog udjela u hrvatskom gospodarstvu, a posebno se osvrnuo na broj stipendija Zaklade Prsten koje iz godine u godinu rastu, kao i na brojne humanitarne akcije i donacije kojima Prsten pomaže potrebitima, zaključivši kako je to dobra naznaka budućnosti Udruge.

”Prsten simbolizira pouzdanost, poštenje, odgovornost, povjerenje, zajedništvo. Naš Prsten sastavljen je od malih dijelova koji čine naši članovi, a uvjeren sam da će u budućnosti biti još čvršći i sjajniji te uvijek otvoren za nove članove i druženja,” zaključio je Andrić te je potom uručio zahvalnice zaslužnim članovima i prijateljima Prstena.

Blagdanskom druženju i obilježavanju 13. obljetnice djelovanja županijske podružnice Udruge Prsten nazočio je i varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je pohvalio dobru suradnju Udruge i Varaždinske županije.

”Želim da se svi oni koji se zateknu na području Varaždinske županije, koji ovdje žive i koji su putnici dobronamjerni, kao i oni koji ovdje rade, osjećaju dobro i ugodno,“ rekao je Stričak te posebno izrazio zadovoljstvo što je uvijek dobro surađivao s Prstenom u Varaždinu, bilo kao saborski zastupnik ili župan.

Osvrćući se na prošlu godinu u kojoj, dodao je, izazova nije nedostajalo, podsjetio je brojne poteškoće s kojima su se suočavali na tom području pa i u cijeloj Hrvatskoj i šire te zaključio kako je sve moguće nadići u zajedništvu i dijalogu.

”Posebno me raduje što njegujete svoje korijene, jer kad čovjek ostane bez korijena postavlja se pitanje tko je i što je. Danas smo članica najprestižnijih svjetskih integracija te, iako nas ima samo četiri milijuna, kad vidite crveno-bijele kockice znate tko su i što predstavljaju. Na to smo svi ponosni,” kazao je Stričak. Posebno je istaknuo doprinos 7. gardijske brigade Puma u obrani Bosne i Hercegovine, gdje su mnogi pripadnici Puma poginuli, poručivši: ”To je neraskidiva veza Varaždinske županije i vaše domovine i zaista želim da te veze još više učvrstimo.”

U ime predsjednika Udruge Prsten Pave Zubaka obratila se dopredsjednica Gordana Jelavić, koja je posebno istaknula snagu zajedništva kao najvažniju odrednicu Prstena, a to zajedništvo na djelu je i na varaždinskim bregima gdje su, dodala je, mnogi Hrvati iz BiH našli svoj novi dom, zasnovali obitelj i obnovili život. ”Zajednica nas veže, vežu nas korijeni koji se ne mogu i ne smiju zaboraviti i zato je važna uloga Prstena koji nas sve povezuje,” kazala je Jelavić te se posebno osvrnula na djelovanje Zaklade Prsten koja ove akademske godine stipendira 21 studenta iz i u BiH, dodavši kako je cilj povećati broj stipendija jer nema boljeg ulaganja nego u obrazovanje mladih na kojima počiva budućnost svijeta.”To je naša velika zadaća i velika radost,” zaključila je.

Program je moderirala Tatjana Andrić, a prigodnom pjesmom otvorila ga je Vanesa Andrić. Glumac Hrvatskog narodnog kazališta iz Travnika Matej Baškarad monologom iz Travničke kronike oduševio je nazočne, kao i KUD Prsten iz Varaždina svojim izvrsnim nastupom. Goste je zabavljao glazbeni sastav Maestral band.

Pred kraj Blagdanskog druženja održana je i tradicionalna tombola, a iako su samo neki osvojili vrijedne nagrade vjerujemo kako su istinski dobitnici bili svi koji su te večeri bili s prstenovcima na izvrsno organiziranoj večeri u Varaždinu.