Akcija Mladi mladima

Forum mladih posjetio domove za djecu u BiH


U sklopu humanitarne akcije Mladi mladima, zagrebački Forum mladih tijekom vikenda 18. i 19. ožujka 2023. posjetio je djecu u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Bosni i Hercegovini.

U subotu rano ujutro sedmero forumaša zaputilo se prema BiH kako bi razveselili svoje male prijatelje. Nisu skrivali radost i uzbuđenje zbog posjeta, posebno zbog toga što je ovo bio prvi susret s dječicom iz Vareša i Sarajeva od početka pandemije. I ove godine nastojali su ispuniti želje i potrebe štićenika domova, a sva novčana sredstva kojima su financirane donacije prikupljena su početkom prosinca prodajom ulaznica za humanitarni stand-up i drugih donatora koji su podržali ovu tradicionalnu akciju mladih prstenovaca.

Prvo odredište bila je ”Mala škola Vareš” pod vodstvom Školskih sestara franjevki u kojoj trenutačno boravi 19-ero djece. Prije odlaska u Vareš, forumaši su u Maglaju kupili higijenske potrepštine za štićenike doma, a vrijednost donacije iznosila je više od 1000 konvertibilnih maraka. Za svakog štićenika pripremili su poseban paketić, a u popodnevnim satima stigli su u Vareš, gdje su ih dočekali sestra Snježana Pavić i štićenici doma.

Bio je to emotivan susret forumaša i dječice u kojem su se jedni prepoznali od ranije, a drugi tek upoznali. Smijeh i buka brzo su zavladali blagovaonicom gdje su forumaši i štićenici imali priliku razgovarati i još bolje se upoznati. Nakon ručka, zajedno su proslavili rođendan jednog od štićenika za kojeg su naši mladi pripremili poseban dar, a ostatak popodneva i večeri proveli su uz košarku, društvene igre i razgovor.

Forumaši su noć proveli u domu s dječicom, a sljedeće jutro nakon mise i doručka došlo je vrijeme za rastanak. Nakon brojnih zagrljaja, suza i obećanja vidimo se uskoro opet, Forum mladih krenuo je prema Sarajevu. Toplo proljetno prijepodne iskoristili su za kavu i ćevape na Baščaršiji, a nakon šetnje gradom uputili su se prema domu ”Egipat” pod vodstvom Služavki Malog Isusa. U tom je domu trenutačno šest djevojčica, a s njima je Forum mladih dočekala sestra Pija Pilić. Kako su oni izrazili želju za novim prijenosnim računalom, forumaši su im tu želju i ispunili. Ostatak vremena proveli su u druženju sa štićenicama te obilasku samostanskih prostorija, a u kasnim popodnevnim satima, emotivni i prepuni dojmova, krenuli su prema Zagrebu.

Forum mladih još jednom zahvaljuje svima koji su na bilo koji način podržali ovu humanitarnu akciju kojom svake godine razvesele štićenike domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Bosni i Hercegovini.