U organizaciji Kluba poduzetnika u Središnjem uredu Udruge Prsten u Zagrebu 11. ožujka 2025. održano je predavanje na temu Kako do rakije bolje kvalitete. Predavač je bio izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta.
Predsjednik Kluba poduzetnika Draženko Mamić pozdravio je nazočne, a predavača je predstavio upravitelj Zaklade Prsten i profesor na Agronomskom fakultetu Ivo Grgić. Na predavanju su bili brojni prstenovci među kojima i predsjednik Udruge Vjekoslav Bratić.
U zanimljivom predavanju objašnjena je proizvodnja voćne rakije u nekoliko koraka. Prvi je korak odabir sirovine odnosno voća od kojeg se želi raditi rakija, potom slijedi priprema za alkoholnu fermentaciju odnosno vrenje.
Nakon pranja i mljevenja plodova slijedi priprema voćne kaše te po potrebi odvajanje koštica. Potom se voće priprema za vrenje, a predavač je upozorio koje parametre treba kontrolirati te što i kako korigirati po potrebi u postupku dokiseljavanja odnosno korekcije pH.
Potom je pojasnio alkoholnu fermentaciju i ulogu kvasca, a kao zadnji korak destilaciju i tehniku dvostruke destilacije te kako odvajati pravilno tokove, a nakon toga postupak razrjeđivanja destilata demineraliziranom vodom (uz formulu za razrjeđenje) i formiranje rakije. Na kraju je predstavio i čaše za degustaciju, koje dakako nisu ostale prazne.
Tijekom jednosatnog izlaganja bilo je različitih komentara i upita, a kako je i u pozivu na ovo vrlo poučno i nadasve korisno predavanje bilo naznačeno, uključena je bila i degustacija referentnih uzoraka, te su nazočni prstenovci i prijatelji razmijenili svoja iskustva u spravljanju i konzumaciji tog najpoznatijeg pića u regiji pa i šire.